Laatste update 10:26
16

Ov-chipkaart speelde reisgegevens studenten door aan ministerie

Translink, het bedrijf dat achter de ov-chipkaart zit, heeft van tientallen studenten de reisgegevens doorgespeeld aan het ministerie van Onderwijs. Dat meldt de Volkskrant. De gegevens werden overgedragen op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die daarmee wilde onderzoeken of de studenten frauderen met de basisbeurs door foute adresgegevens op te geven.

Een van de studenten die op die manier tegen de lamp liep, spande afgelopen voorjaar een rechtszaak aan. Hij vond dat Duo met de verzoeken om reisgegevens de privacyregels had overschreden. De rechter stelde de student in het gelijk. Duo heeft inmiddels beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Duo wilde desgevraagd niet zeggen van hoeveel studenten de reisgegevens zijn opgevraagd, maar Translink laat aan de Volkskrant weten dat vijf à tien verzoeken per week vanuit Duo zijn gehonoreerd. Sinds de uitspraak van de rechter is Duo tijdelijk met de verzoeken gestopt.

Hoewel Translink een officieel beleid voert dat de vertrouwelijke reisgegevens uitsluitend aan derden worden overgedragen als een officier van justitie daartoe opdracht geeft, is daar nu van afgeweken. Volgens een woordvoerder van Translink omdat juristen van Duo het bedrijf hebben verteld dat er ‘een wettelijke grondslag voor is’. De woordvoerder zegt dat het bedrijf de privacy van reizigers verder wel ‘enorm belangrijk’ vindt.

Duo hoopt dat de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep, alsnog oordeelt dat deze manier van fraude opsporen toegestaan is. Diezelfde rechter oordeelde eerder dit jaar nog dat een andere opsporingsmethode van Duo níet toegestaan is, namelijk het inzetten van zzp’ers en payrollers om zogenaamde ‘tandenborstelcontroles’ uit te voeren.

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV zegt zich wel zorgen te maken over de werkwijze van Duo en Translink. De organisatie zegt dat de privacy van ov-gebruikers ‘op straat ligt’ en vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zich over de zaak moet buigen.

cc-foto: Franklin Heijnen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)