7

Overbevissing Middellandse Zee gaat ondanks quota door

Gevolg: Komende jaren verdwijnen meer dan veertig soort vis

Uit onderzoek van de internationale natuurorganisatie IUCN blijkt dat de komende jaren meer dan veertig soorten vis uit de Middellandse Zee door met name overbevissing zullen verdwijnen. Zo kan tonijn en zeebaars binnen vijf jaar al verdwijnen.

Naast tonijn en zeebaars wordt bijna de helft van de soorten haaien en roggen en zeker twaalf soorten graatvissen bedreigd met uitsterven, meldt NRC. IUCN heeft een zogenoemde rode lijst gemaakt met alle bedreigde vissoorten.

Overbevissing is de grootste oorzaak van het uitsterven. Door het gebruik van sleepnetten en illegale drijfnetten worden er verschillende vissoorten, maar ook vogels en schildpadden meegevangen. Deze vorm van ‘bijvangst’ kan worden voorkomen door op een andere, duurzame, manier te vissen.

Hoewel er nationale en Europese quote zijn voor bijvoorbeeld de blauwvintonijn in de Middellandse Zee en de Oost-Atlantische Oceaan, wordt deze volgens de IUCN vaak genegeerd. Vangsten worden simpelweg niet gemeld, waardoor het aantal van de tonijnsoort de laatste veertig jaar met vijftig procent is gedaald.

De natuurorganisatie luidt ook de noodklok over het gebrek aan informatie over zeker éénderde van de vissoorten in de Middellandse Zee. Van éénderde van de vissoorten is het onduidelijk hoe groot de populatie is.

Lees hier het rapport(pdf) van IUCN.

NRC: Steeds minder vis in Middellandse Zee

cc-foto: Leafbug

Geef een reactie

Laatste reacties (7)