5

Overheid bang voor Brenno de Winter, journalist eist opheldering

Politie waarschuwde ministeries voor ict-journalist ... De Winter zou digitaal en fysiek willen inbreken ... Neemt geen genoegen met excuses politie

In februari is een aantal ministeries door de politie gewaarschuwd voor journalist Brenno de Winter. Hij zou volgens de politie via malware en phishing proberen in te breken in de computersystemen van de overheid. Om dit te voorkomen stuurde de politie een mail door met een aantal tips om dit te voorkomen. Inmiddels heeft de politie zijn excuses aangeboden, maar De Winter eist opheldering.

NOS meldde maandagmiddag dat een aantal ministeries voor De Winter, die zich vooral bezighoudt met privacyschendingen en computerveiligheid, is gewaarschuwd. Niet alleen zou hij digitaal willen inbreken, maar hij zou ook van plan zijn fysiek in te breken. Vanuit overheidskringen werd hij uiteindelijk gewaarschuwd dat hij in de gaten werd gehouden.

Tijdens een lunchafspraak op het ministerie van Financiën, kreeg De Winter bij de receptie te horen dat er een speciaal protocol voor hem was: alleen onder begeleiding van een beveiligingsbeambte mocht hij lunchen met zijn afspraak.

Duizenden ambtenaren, het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden zijn gewaarschuwd. Zo zouden ze onder meer tips hebben gekregen om te voorkomen dat De Winter zou kunnen inbreken. Eén van die tips is bijvoorbeeld het gesloten houden van de lamellen, zodat beeldschermen niet te zien zijn.

De politie heeft inmiddels excuses aangeboden, maar daar neemt de ICT-journalist geen genoegen mee. Hij noemt de actie ‘hufterig’. De Winter:

Ik vind niet dat je een lastercampagne kan starten, sorry mag zeggen en dan kan doorlopen. Ik weet niet wat er nog meer over mij wordt verspreid en wat er wordt beweerd.

Bovendien zou de politie de waarschuwing pas hebben ingetrokken, nadat De Winter met een kort geding had gedreigd. De Winter geeft de politie nog een week de tijd om extra uitleg te geven over de zaak. “Ik wil weten of ik veilig aangifte kan doen en of de politie überhaupt nog komt als bij mij wordt ingebroken. Ik weet het niet”, aldus de journalist.

NOS:  De Winter wil opheldering van politieOverheid vreesde Brenno de Winter

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (5)