11

Overheid betrokken bij aankoop vakantiehuis koningspaar

Privéaangelegenheid blijkt toch niet zo heel privé … Staat koopt grond rondom huis op om privacy te kunnen waarborgen ... Ophef over bouw 'illegale' haven 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kochten zo’n twee jaar geleden een vakantiewoning in Griekenland. Om hun privacy te kunnen waarborgen heeft de Nederlandse overheid de grond rond het vakantiehuis opgekocht, zo blijkt uit documenten van het Griekse kabinet. De overheid hielt tot nu toe stellig voor dat de aankoop van een vakantiewoning een privéaangelegendheid is van het koningspaar, maar blijkt zich nu toch in de zaak te hebben gemengd.

In Griekse media is ophef ontstaan over de vermeende illegale bouw van een privé haven bij het huis van het koningspaar. Door te stellen dat het om een privé zaak gaat, ontdook de Rijksvoorlichtingsdienst vragen over de kwestie van het Financieele Dagblad.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen bij hun Griekse huis een eigen haven aanleggen. Volgens diverse Griekse media zouden, om dit mogelijk te maken, alle geldende wetten zijn omzeild. Drie ministers zouden zich ermee bemoeid hebben en hebben geïntervenieerd waardoor de bouw mogelijk is. De media melden dat er vergunningen zijn verstrekt voor het oprichten van een aantal illegale bouwwerken op een stuk grond dat grenst aan het landgoed dat in het bezit is van de Nederlandse staat.

RTL Nieuws vertaalde een document van de Griekse regering en schrijft dat het besluit alle strenge regels voor bebouwing van de Griekse kustlijn terzijde schuift:

Dit tot woede van sommige Grieken. De beveiligingsmaatregelen kunnen een deel van het strand voor de villa afsluiten voor het publiek. Dat ligt gevoelig bij de Grieken, waar privatisering van de stranden tot voor kort een taboe was.

RTL: Staat beveiligt haven vakantiehuis Oranjes

Geef een reactie

Laatste reacties (11)