Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid frustreert kleinschalige opvang vluchtelingen

  •  
08-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
492 keer bekeken
  •  
kleinschalig9bij6
De burgemeesters van Boxtel en Heusden, die in februari voorstelden om asielzoekers zelfstandig en kleinschalig op te vangen voelen zich ‘aan het lijntje gehouden’ door Den Haag. Dat zegt Mark Buijs, burgemeester van het Brabantse Boxtel, in een interview met de Volkskant.
Buijs en collega Jan Hamming van Heusden willen het voor gemeenten mogelijk maken vluchtelingen in kleine groepen op te vangen, zodat de opvang van hogere kwaliteit is, de integratie van asielzoekers beter en het draagvlak in lokale gemeenschappen geborgd. Maar terwijl zij al weken in de startblokken staan, blijft Den Haag dwarsliggen.
Hoewel de burgemeesters aanvankelijk gehoor leken te vinden in Den Haag en er overleg werd gepleegd met de regeringsfracties van VVD en PvdA, bleef het bij complimenten voor hun ideeën. Het COA eist op last van de politiek een minimale bezetting van 300 vluchtelingen per locatie, omdat kleinschaliger opvang te kostbaar zou worden.
Buijs:
"Ik heb tegen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) gezegd: ‘We zullen u uit de brand helpen, ik ga gas geven, we gaan het zelf doen en laten we dus maar een afspraak maken.’ ‘Dat kan zo niet, daar moet ik mee terug’, was het antwoord. ‘Maar als ik nu zeg dat we het voor eigen rekening en risico doen?’, zei ik. ‘Dan moet ik toch eerst terug voor overleg’, was het antwoord. Ik zei: ‘Maar dat is toch belachelijk.’ De reactie luidde: ‘Ik moet navragen of het politiek kan.”"
Volgens het COA mag een asielzoeker 22 duizend euro per jaar kosten en zou de aanpak in Boxtel ongeveer twee keer zo duur zijn. Buijs betwijfelt dat en benadrukt dat de gemeente het risico wil dragen:
"Wij steunen in Boxtel de Brabantse aanpak van gezamenlijkheid. Iedere gemeente moet naar rato van inwonertal zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat doen wij ook. Wij zeggen alleen: laat de invulling vrij. Ik hoop nog steeds op medewerking van Den Haag. Ik ben ervan overtuigd dat de capaciteit ruimer wordt als gemeenten zelf over de vorm van de opvang kunnen beslissen, grootschalig dan wel kleinschalig. Het zou geweldig zijn als Den Haag dat nu eens wil onderkennen."
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zouden gemeenten nu vooral werk moeten maken van het huisvesten van statushouders, door wie er momenteel nog 16 duizend bedden bezet gehouden worden in de azc’s. De Volkskrant citeert daarnaast ‘een bron uit de coalitie’ die claimt dat de Kamer wel degelijk welwillend is ten opzichte van de plannen, maar dat die dingen tijd en vooral veel geld kosten. Kleinschalige opvang zou het budget van het COA drie tot vier keer kunnen overschrijden, denkt men.
Een ander probleem is de vrees van Den Haag voor precedentwerking. Als burgemeesters succesvol voor kleine opvang strijden, is niemand straks meer bereid tot grootschalige opvang. Buijs begrijpt die vrees, maar hoopt dat men verder durft te kijken:
"Ik kan het COA heel goed begrijpen, ik kan de minister begrijpen, ik begrijp iedereen. Maar dit is een poging om draagvlak te creëren voor een groot probleem. Het is denken in oplossingen. Wat wil men nou? We laten zestigduizend nieuwe mensen toe en we zeggen: over een paar jaar zien we wel hoe hun toekomst hier eruit zal zien. Daar doe ik niet aan mee."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.