40

‘Overheid grote veroorzaker schulden in Nederland’

Het belastingstelsel in Nederland is te ingewikkeld en dat heeft grote problemen als gevolg. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving in een advies aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma. Door het toeslagen systeem – waarbij burgers op basis van inkomen huur- of zorgtoeslag kunnen ontvangen – is bedoeld om hen tegemoet te komen, maar het zorgt er juist voor dat mensen in diepe schulden belanden, aldus de Raad.

De toeslagen worden als voorschot uitbetaald, op basis van een geschat inkomen. Wanneer achteraf blijkt dat er teveel toeslag is toegekend, moet het geld terugbetaald worden. Dat geld is echter al vaak uitgegeven. Bovendien is er vaak geen spaarpot om het geld terug te betalen. Ook zijn de regelingen ingewikkeld en lopen de schulden vaak automatisch op. Het gevolg: alsmaar en snel groeiende problemen.

De Raad adviseert de overheid met een eenvoudiger belastingstelsel, een alternatief systeem.

“De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden”, aldus José Manshanden, van de Raad. Ze pleit er dan ook voor dat vakbonden en werkgevers (verenigd in de SER) zich nu eens buigen over een alternatief systeem, waarbij extra gelet moet worden dat mensen met een laag inkomen er niet op achteruitgaan. Ook zouden de toeslagen voortaan direct overgemaakt moeten worden naar de instanties waar het voor bedoeld is: de zorgtoeslag naar de zorgverzekeraar, de huurtoeslag naar de verhuurder, en de kinderopvangtoeslag naar de crèche.

Staatssecretaris Klijnsma erkent overigens de problematiek en vindt het direct overmaken een goed idee. “Daarvoor moeten woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars afspraken maken met de Belastingdienst”, aldus Klijnsma.

AD: ‘Hou burgers uit de schulden door afschaffen toeslagen’

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (40)