Laatste update 20:11
38

Overheid haalt megavoorraad mondkapjes weg uit ziekenhuizen wegens defect

Honderdduizenden mondkapjes van Chinese makelij worden door de rijksoverheid in allerijl teruggehaald uit ziekenhuizen. Uit tests van TNO is gebleken dat de beschermingsmiddelen defecten vertonen. De maskers vormen daardoor een gevaar voor het medisch personeel.

De NOS meldt:

Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen zogeheten FFP2 maskers, 600.000 stuks. Zorgverleners gebruiken die bij de behandeling van ernstig zieke patiënten met een covid-infectie. (…) De maskers zijn door TNO afgekeurd, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ze passen niet goed om het gezicht of hebben membranen die niet goed functioneren, de hele fijne filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden.

Een aantal ziekenhuizen heeft de mondkapjes zelf laten testen door TNO nadat ze geleverd waren door het ministerie omdat ze de kwaliteit niet vertrouwden. De NOS haalt een anonieme bron aan die stelt dat de maskers van bedroevende kwaliteit zijn. Het ministerie van Volksgezondheid weet niet of de ondeugdelijke mondkapjes al gebruikt zijn.

De hulpverleners die in de frontlinie in de strijd tegen het virus verkeren, kampen sinds het uitbreken van de coronacrisis al langer met een groot tekort aan mondkapjes.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)