139

‘Overheid misbruikt bijstandwerkers’

VVD wil tegenprestatie van alle bijstandsgerechtigden ... FNV: Slecht plan, bijstandswerkers verdringen betaalde krachten en werken werkeloosheid juist in de hand

De VVD wil dat alle mensen die een bijstandsuitkering ontvangen voortaan een maatschappelijke tegenprestatie gaan leveren. Denk hierbij aan koffie schenken in een verzorgingstehuis, klaar-over zijn voor schoolkinderen of verkeersborden schoonmaken.

Iemand met een bijstand moet wat betreft de VVD zo snel mogelijk weer aan de slag, maar kan in de tussentijd best iets voor de maatschappij doen. “Zolang je geen baan hebt, kun je best iets terug doen voor de gemeenschap”, aldus VVD’er Sjoerd Potters tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Jetta Klijnsma. Volgens de VVD is het beleid nu nog te vrijblijvend. Sommige gemeenten vragen wel een tegenprestatie, anderen weer niet.

Vakcentrale FNV is het niet eens met Potters. De werkloosheid zou zelfs toenemen door het beleid van gemeenten die mensen met behoud van uitkering laten werken, doordat die mensen betaalde werknemers verdringen. FNV hield een enquête onder 200 bijstandsgerechtigden. Bijna de helft zegt daarin dat hun werk voorheen werd gedaan door een betaalde kracht.

Hoewel het werk zou moeten bestaan uit ‘additionele werkzaamheden’ is er nu sprake van verdringing. Het doel van werken met behoud van een bijstandsuitkering is het klaarstomen van mensen voor een betaalde baan, maar volgens FNV wordt daarbij weinig rekening gehouden met de vaardigheden en vooropleiding van de bijstandsgerechtigde. Bovendien zijn de trajecten niet gericht op het vinden van werk en is de begeleiding slecht, aldus FNV.

NOS: FNV: bijstandswerkers misbruikt
Trouw: VVD wil tegenprestatie bijstand, FNV not amused

Geef een reactie

Laatste reacties (139)