0

Overheid moet mbo’ers helpen met schoolgeld betalen

Stichting Leergeld pleit voor financiële ondersteuning scholieren die studiekosten niet kunnen dekken

De overheid moet mbo-scholieren die de studie niet kunnen betalen financiële ondersteuning bieden. De Stichting Leergeld pleit voor een fonds waar het ministerie van Onderwijs geld in stopt om mbo’ers te helpen. Dat meldt het AD vrijdagochtend.

Stichting Leergeld is een organisatie die investeert in de participatie en ontwikkeling van kinderen. Volgens de stichting zijn er steeds meer mbo-scholieren die aangeven de studie niet te kunnen bekostigen. De aanschaf van benodigde materialen zoals een kappersset of bedrijfskleding kan maandelijks oplopen tot wel duizend euro. De leerlingen zijn vaak onder de 18 en kunnen daardoor geen lening aanvragen.

De PvdA en SP hebben eerder de zorgen geuit over mbo-scholieren die financieel niet rond kunnen komen. De oplossing ligt – volgens Onderwijsminister Bussemaker – bij de scholen en ouders zelf. Volgens Stichting Leergeld is het niet in alle gevallen mogelijk om bij de ouders of zelfs de onderwijsinstelling aan te kloppen, waardoor leerlingen uiteindelijk op zichzelf gewezen zijn en een eerste studiekeuze moeten laten varen. Directeur Gaby van den Biggelaar stelt in het AD:

Leerplichtige studenten moeten een mbo-opleiding kiezen die past bij hun kwaliteiten en ambities, in plaats van bij de portemonnee van hun ouders.

cc foto: Steven. S

Geef een reactie

Laatste reacties (0)