142

‘Overheid moet Volkert van der Graaf beschermen’

Strafrechtadvocaat Sander Jansen: 'Waanzinnig onwenselijke ontwikkeling dat mensen die hun straf hebben uitgezeten niet veilig terug kunnen keren in de maatschappij' ... Terugkijken: Hans Smolders, Fortuyns chauffeur, en CDA-Kamerlid en oud-rechter Peter Oskam in Pauw en Witteman

De overheid is verantwoordelijk voor al zijn burgers. In principe zou Justitie dus de veiligheid van Volkert van der Graaf moeten garanderen. Dat zegt strafrechtadvocaat Sander Jansen tegen de NOS. Jansen promoveerde onlangs op de positie van kroongetuigen.


Jansen zegt in het Radio 1 Journaal dat de situatie van Van der Graaf vergelijkbaar is met die van kroongetuigen. Ook zij moeten uit het zicht gehouden worden. Net als kroongetuigen zou Van der Graaf in het buitenland ondergebracht kunnen worden. “Daar zijn uitwisselingsprogramma’s voor. Maar de vraag is of er een land is dat op Van der Graaf zit te wachten”, zegt Jansen:

De discussie over de kosten van de beveiliging gaat voorbij aan het feit dat het blijkbaar nodig is Van der Graaf te beveiligen, stelt Jansen.

Ik vind het een waanzinnig onwenselijke ontwikkeling dat mensen die hun straf hebben uitgezeten niet veilig terug kunnen keren in de maatschappij.

Proefverlof
De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde dinsdag dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, recht heeft op proefverlof. Volgens de Raad moet Van der Graaf vanaf februari elke maand verlof krijgen tot zijn voorwaardelijke vrijlating in mei. Bovendien stelt zij dat het risico op maatschappelijke onrust niet is toegenomen.

In Pauw en Witteman spraken Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn en  CDA-Kamerlid en oud-rechter Peter Oskam hierover. Volgens Oskam lijkt het erop dat Van der Graaf niet aan reclassering wil meewerken en daarom niet vervroegd vrij mag worden gelaten.

Premier Rutte en staatssecretaris Teeven zijn altijd sterk gekant geweest tegen proefverlof voor Van der Graaf. Dinsdag legde Rutte zich neer bij de uitspraak van de RSJ. De premier is het niet eens met de uitspraak, maar ziet zich aan handen en voeten gebonden:

We leven in een rechtsstaat. Ik ben geen dictator, ik kan geen rechter terzijde schuiven.

Eerder stelde de premier dat het toestaan van proefverlof voor Van der G. grote gevolgen zou hebben voor de positie van de zittend staatssecretaris of minister. De premier gaf in oktober aan nog steeds achter die uitspraken te staan. Echter, Teeven en minister Opstelten hoeven niet voor hun positie te vrezen, zei Rutte dinsdag tegenover BNR: 

“De staatssecretaris gaat nog kijken naar beveiligingskwesties. Teeven heeft er alles aan gedaan om proefverlof zo lang mogelijk te rekken. Ik ben tegen het proefverlof, maar we hebben de uitspraak te respecteren.

Teeven ging er nu niet meer over, maakt Rutte dus duidelijk, omdat het aan de rechter was om uitspraak te doen. Wel is het nog steeds aan Teeven om te bepalen of de veiligheid van Van der Graaf gegarandeerd kan worden. Bovendien gaat het kabinet kijken naar een mogelijke herziening van de hele regeling van proefverlof, aldus BNR.

Lees ook het opiniestuk van GroenLinks Statenlid Alfred Blokhuis: Blijf af van Volkert van der G.

NOS: ‘Staat moet vd. Graaf beschermen’

BNR: ‘Positie Teeven niet onder druk door proefverlof Volkert van der G.’

Pauw en Witteman: Hans Smolder en Peter Oskam over Volkert van der Graaf

Geef een reactie

Laatste reacties (142)