57

‘Overheid negeert bewust milieuproblematiek’

Ook wetenschappelijke inzichten worden bewust buiten de deur gehouden

Hoogleraar milieu-economie Reyer Gerlagh van de Universiteit Tilburg meent dat de overheid bewust geen ingrijpende milieumaatregelen neemt. Een strenger klimaatbeleid kost minder dan vaak gedacht, maar het wordt niet aangepast omdat er teveel belangen in het geding zijn.

Volgens Gerlagh negeert de overheid wetenschappelijke inzichten omdat ze te grote belangen heeft in de fossiele energiesector. Er worden geen ingrijpende milieumaatregelen genomen, terwijl deze minder kost dan men denkt.

Als Nederland de milieubelastingen verdubbelt, kan Nederland binnen vijftig jaar klimaatneutraal zijn. Momenteel leveren de belastingen vijf miljard euro per jaar op. De overheid zou er ook voor kunnen kiezen in plaats van 1 procent van het bruto inkomen per jaar, 2 procent uit te geven aan klimaat. 

Effectief internationaal klimaatbeleid zal leiden tot een daling van waarde van steenkolen, teerzanden en niet-conventionele olie. Volgens Gerlagh heeft de fossiele energiesector voldoende redenen om klimaatbeleid tegen te houden.

AD: Hoogleraar: overheid bewust blind voor milieu

cc-foto: Michel Talbot

Geef een reactie

Laatste reacties (57)