Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Overheid negeert bewust milieuproblematiek'

  •  
24-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ook wetenschappelijke inzichten worden bewust buiten de deur gehouden
Hoogleraar milieu-economie Reyer Gerlagh van de Universiteit Tilburg meent dat de overheid bewust geen ingrijpende milieumaatregelen neemt. Een strenger klimaatbeleid kost minder dan vaak gedacht, maar het wordt niet aangepast omdat er teveel belangen in het geding zijn.
Volgens Gerlagh negeert de overheid wetenschappelijke inzichten omdat ze te grote belangen heeft in de fossiele energiesector. Er worden geen ingrijpende milieumaatregelen genomen, terwijl deze minder kost dan men denkt.
RTEmagicC_2821205435_93cb577551.jpg
Als Nederland de milieubelastingen verdubbelt, kan Nederland binnen vijftig jaar klimaatneutraal zijn. Momenteel leveren de belastingen vijf miljard euro per jaar op. De overheid zou er ook voor kunnen kiezen in plaats van 1 procent van het bruto inkomen per jaar, 2 procent uit te geven aan klimaat. 
Effectief internationaal klimaatbeleid zal leiden tot een daling van waarde van steenkolen, teerzanden en niet-conventionele olie. Volgens Gerlagh heeft de fossiele energiesector voldoende redenen om klimaatbeleid tegen te houden.
cc-foto: Michel Talbot

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.