Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid opgelicht bij privatisering Bouwfonds

  •  
31-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
grienink_300.jpg
Verkoop was doorgestoken kaart, tientallen miljoenen misgelopen
Bij de verkoop van het Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten aan ABN Amro is de overheid voor tientallen miljoenen benadeeld omdat geheime informatie over de transactie is doorgespeeld aan de bank. Dat onthult de Volkskrant.
Een geheim bod van ING werd door de bestuursvoorzitter van het Bouwfonds gelekt aan ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Vervolgens werd ABN Amro als enige bieder aan de verkopende gemeenten gepresenteerd. De bestuursvoorzitter, Cees H., die voor zijn diensten in 2001 een koninklijke onderscheiding ontving, is een van de hoofdverdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak.
De verkoop van het Bouwfonds was een van de grootste privatiseringsoperaties van de afgelopen tien jaar. Het instituut dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht om niet-kapitaalkrachtige burgers aan een eigen huis te helpen, werd uiteindelijk voor 2,675 miljard gulden aan ABN Amro verkocht. Dat bedrag was 75 miljoen gulden lager dan een bod van ING. De verkopende gemeenten werd echter voorgehouden dat er geen ander bod was.
De Volkskrant:
Diverse gemeenten hadden ten tijde van de verkoop grote argwaan over de gang van zaken. Onder zware druk gingen zij in 2000 akkoord met de verkoop aan ABN Amro. Dat kwam onder meer door accountants van PriceWaterhouseCoopers, die concludeerden dat er behalve ABN Amro geen bieders waren.
Het was vooral de SP die zich verzette tegen de verkoop. Henk van Gerven, toenmalig wethouder te Oss en nu Kamerlid, probeerde tot op het laatst de verkoop tegen te houden omdat het fonds aan gewone mensen toebehoorde. Van Gerven werd uitgelachen. Cees H. noemde hem en andere tegenstanders ‘malloten’ die er ‘geen flikker verstand van hadden’. Het fonds werd bestuurd door VVD-coryfee Hans Wiegel die ook de vergadering leidde waar door de gemeenten tot verkoop werd besloten.
Na de overname knipte ABN Amro de volksinstelling, waar tot in de jaren tachtig nog 1 mei werd gevierd, in stukken en verkocht ze. De bank boekte er circa 2,5 miljard euro winst mee, ruim twee keer zoveel als voor het fonds was betaald.
cc-foto: Toby Sterling ABN Amro topman Rijkman Groenink

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.