11

Overheid pompt tonnen in doofpotten

Door doofpotten te spekken blijft veel informatie voor burgers en media verborgen

Uit onderzoek van RTL Z naar de kosten van doofpotaffaires en andere ‘hoofdpijndossiers’ blijkt dat de overheid nog steeds tonnen uitgeeft aan doofpotten. De Nationale Ombudsman uitte hierover eerder al zijn bezorgdheid

Al in oktober 2011 uitte voormalig-ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn bezorgdheid over de miljoenen die besteed waren om informatie in de doofpot te stoppen. In 2011 werden er tien zaken onderzocht en in alle gevallen wilde de overheid pijnlijke en gevoelige informatie zo veel mogelijk binnenskamers houden. Daarom werden soms externe juristen in de arm genomen en die declareerden vaak tonnen aan de overheid. 

Doofpotten blijken nog springlevend

In 2015 blijkt de situatie vrijwel niet te zijn veranderd. RTL Z vroeg bij het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) de kosten op die de landsadvocaat in rekening bracht in de jaren 2012, 2013 en 2014. (De landsadvocaat wordt door het Rijk ingeschakeld als de eigen juristen het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen).

Uit de verstrekte overzichten blijkt dat de overheid in totaal in drie jaar tijd bijna 70 miljoen euro aan de landsadvocaat kwijt was. In 2012 ging het om een bedrag van 22,7 miljoen, in 2013 om 23,5 miljoen en in 2014 om 23 miljoen euro.

Grootverbruikers
Grootverbruikers zijn de ministeries van Infrastructuur en Milieu (IenM) en Veiligheid en Justititie (VenJ). Het ministerie van IenM heeft te maken met relatief veel procedures wegens de aanleg van (spoor)wegen. Het ministerie van VenJ wijst op het grote aantal procedures als gevolg van asielverzoeken.


Daarnaast hebben ministeries hoofdpijndossiers en zaken die beoordeeld kunnen worden als doofpotten. Zo schakelde VenJ de landsadvocaat in in een procedure van de Roestige Spijker die pleit voor meer openbaarheid in de zogenoemde Demmink-zaak

CC foto: Roel Wijnants
AD.nl: Doofpotten kosten miljoenen
rtlnieuws.nl: Overheid besteedt tonnen aan doofpotten

Geef een reactie

Laatste reacties (11)