Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Overheid verantwoordelijk voor dood 20.000 mensen per jaar'

  •  
27-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
roken3000x214.jpg
Longartsen uiten felle kritiek op Nederlands anti-rook beleid en de te grote invloed van de tabakslobby op de overheid
De overheid moet meer en betere maatregelen nemen om het aantal rokers in Nederland te verminderen. Zo lang ze dat niet doet, is ze verantwoordelijk voor de dood van 20.000 dodelijke slachtoffers van longkanker per jaar.
Dat zeggen twee longartsen in het tijdschrift Medisch Contact woensdag.
Tabak is een uniek product. Er is geen enkel ander consumentenproduct dat op termijn de helft van zijn gebruikers doodt.
Zo opent het artikel van de twee longartsen die al jaren felle kritiek uiten op het anti-rook beleid van de overheid.
De artsen, Pauline Dekker en Wanda de Kanter, noemen de overheid ‘fors nalatig’ in het invoeren van doeltreffende maatregelen om het probleem van roken aan te pakken. Ze vinden dat de overheid het aantal verkooppunten van tabak moet verminderen, iets wat volgens hen niet ingewikkeld is om door te voeren, maar niet wordt doorgevoerd omdat minder verkoop van sigaretten leidt tot minder inkomsten voor de staatskas:
Inkomsten uit accijnzen zijn voor de politiek kennelijk vele malen belangrijker dan de gezondheid van de burgers”, aldus de longartsen.
Beide artsen zeggen dat minister Schippers van Volksgezondheid de ernst van tabaksverslaving in Nederland onderschat en dat Nederland achterloopt met waarschuwingen op sigarettenpakjes. Volgens de longartsen is het aantal rokers lager in landen met schokkende foto’s van bijvoorbeeld rokerslongen op pakjes.
Tabakslobby Ook spreken ze zich kritisch uit over de macht van de tabakslobby in de politiek. Daarbij noemen ze als voorbeeld CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman, die onder andere minister van Volksgezondheid was. Die was tot 2011 commissaris van Philip Morris. Een andere ‘tabakscoryfee’, zo schrijven ze, is CDA-er Hans Hillen die niet opgaf dat hij advieswerk deed voor British American Tobacco toen hij senator werd.
Tabakslobbyist nummer één is volgen de twee longartsen de directeur van VNO-NCW, Niek Jan van Kesteren (ook CDA). Van Kesteren, als lobbyist tegenstander van accijnsverhoging, zei ooit het volgende over tabak: “We weten dat tabak heel slecht is voor mensen, maar we verdienen er een hoop geld aan.”
Het kabinet zegt zelf overigens dat het beleid erop is gericht om het roken verder te verminderen. Vorig jaar ging daarom de leeftijdsgrens voor het kopen van rookwaren omhoog, van 16 naar 18 jaar. Maar volgens Dekker en Kanter zijn een flinke accijnsverhoging (naar ongeveer tien euro per pakje) en vermindering van het aantal verkooppunten van sigaretten de beste maatregelen om roken tegen te gaan. Ze noemen de landen Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Engeland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk als voorbeeld waar strenger beleid zijn vruchten heeft afgeworpen.
Onlangs werd nog op een conferentie door zowel artsen als zorgverzekeraars gepleit voor een groot burgerinitiatief om strenger anti-rookbeleid af te dwingen.
Lees het hele artikel op de website van Medisch Contact.
Zondag 31 mei is het Wereld Niet Roken dag.
CC foto: Elvin

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.