40

Overheid verdoezelt misstanden veehouders

Jaarlijks honderden miljoenen dieren ziek. Grootste misstanden aangetroffen bij vleeskuikens

In Nederland zijn bijna alle veehouders in overtreding met bestaande dierenwelzijnswetten en Europese richtlijnen. Dat constateren de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood aan de hand van tientallen wetenschappelijke publicaties. De informatie was bekend bij het ministerie, maar die verdoezelde de cijfers door deze te veranderen in algemene termen.

Hans Baaij, directeur van beide stichtingen zegt in Trouw dat het departement percentages in het rapport liet vervangen door termen als ‘een substantieel aantal’. Daardoor blijven de echte schokkende cijfers achterwege. Bovendien wordt door inspecties vooral gekeken naar makkelijk controleerbare eisen.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken vraagt vandaag nog een reactie van de staatssecretaris. Nederland is volgens hem koploper als het gaat om dierenwelzijn en zijn de uitkomsten om die reden des te pijnlijker.

Er vinden te veel misstanden plaats in de bio-industrie. De wijze waarop veel dieren leven is van een ongelooflijke triestheid.

Jaarlijks lopen honderden miljoenen dieren gezondheidsklachten op. De grootste misstanden worden aangetroffen bij vleeskuikens die door hun overgewicht nog nauwelijks kunnen lopen. Trouw schrijft over andere misstanden bij dieren:

Bij biggen waarbij staarten preventief worden afgebrand, en bij dieren die ziek worden door vies drinkwater of een slechte luchtkwaliteit in de stal. Zo krijgt 22 procent van de kippen geen schoon water. Het gaat in totaal jaarlijks om 1 tot 2,5 miljard overtredingen, zegt Baaij, doordat er sprake is van meerdere overtredingen per dier.

PvdA, SP en de Partij voor de Dieren willen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veehouders meer en intensiever gaat controleren. Daarvoor zou het toezichtsorgaan meer mankracht moeten krijgen. Demissionair staatssecretaris Bleker was juist terughoudend over het intensiveren van de controles. Hij hechtte veel waarde aan zelfregulering en zelfcontrole. Wel zei hij in juni het controlesysteem te willen verscherpen als blijkt dat deze onvoldoende werkt.

De NVWA zegt zich niet in alle bevindingen van de stichtingen te kunnen vinden. Zo ontkent de inspectie het beeld dat de helft van de vleeskuikens niet meer kan lopen. Ook klagen ze niet over een hoge werkdruk.

Trouw: Welzijn dieren aan laars gelapt

cc-foto: Doerky
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)