18

Overheid werft geen personeel via UWV

Commerciële vacaturesite werkt beter dan 'dure externe dienst' van UWV ... Ministeries, diensten maken geen gebruik van werk.nl

De overheid maakt geen gebruik van de door problemen geplaagde vacaturesite werk.nl van het UWV om werknemers te werven. Dat meldt De Telegraaf. De uitkeringsinstantie huurt daarom ‘dure bedrijven’ in die (openbare) vacatures moeten kopiëren van overheidssites. Maar de resultaten worden achter een inlog-muur verborgen.

De Telegraaf stelt dat de overheid werk.nl boycot en schrijft (premium-editie):

De banen bij overheidsinstanties die het UWV wel vermeldt, worden met speciale software van het internet afgeplukt. Dat gebeurt door dure ict-bedrijven, weten insiders bij de uitkeringsinstantie. Dit terwijl andere overheidsdiensten het een stuk makkelijker en goedkoper voor het UWV zouden kunnen maken door de vacatures gewoon rechtstreeks aan te bieden.

In werkelijkheid is het nog erger, ontdekte Joop bij het checken van het Telegraaf-bericht. Als het klopt dat het UWV dure deskundigen inhuurt om de vacatures van de overheid over te nemen, dan doen worden de resultaten daarvan verborgen gehouden. Zo is bijvoorbeeld de functie ‘systeemanalist sleutelproductie’ bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD, die op werkenbijdeoverheid.nl staat, niet te vinden op de open variant van werk.nl maar wel op de commerciële vacaturesite StepStone.

De website van het UWV is berucht door storingen, gebruiksonvriendelijkheid en omdat criminelen misbruik maken van het kreupele systeem. Zo werd werk.nl door Poolse oplichters gebruikt om slachtoffers te lokken.

Update 14:55

Een woordvoerder van het UWV wijst er op dat de bewuste vacature net als vele andere wel op werk.nl beschikbaar is maar alleen zichtbaar als eerst ingelogd wordt met DigiD. Waarom vacatures alleen zichtbaar zijn na inloggen en zo bijvoorbeeld ook niet vindbaar zijn via Google, in tegenstelling tot bij commerciële sites, kon de woordvoerder niet direct verklaren. Ook is de vacature niet te achterhalen via de volledige functiebenaming ‘systeemanalist sleutelproductie’ omdat werk.nl dat niet als beroep erkent.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)