44

Overheidscampagne tegen drugs linkt naar Scientology kerk

Overheidswebsite informeert toeristen over nieuwe coffeeshopregels... Verwijst Engelse en Franse bezoekers door naar centrum van omstreden sekte

Er zit een luchtje aan de nieuwe overheidswebsite www.new-rules.eu, die toeristen moet informeren over de nieuwe coffeeshopregels in Nederland. De Engels- en Franstalige versies linken namelijk onder het kopje ‘Cannabis: not so harmless’ door naar Narconon. Achter die link schuilt het alcohol- en drugsafkickcentrum dat deel uitmaakt van de omstreden sekte Scientology Kerk.

Door redactie Joop

Update donderdag 11.40
De link naar de Scientology Kerk is inmiddels verwijderd van de website.

Eerder
De sekte, die in een aantal landen verboden is, werd in 1952 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard. Tevens de oprichter van Narconon.

De website www.new-rules.eu moet toeristen in gebieden als Zeeuws-Vlaanderen informeren over het strengere deurbeleid in Nederlandse coffeeshops. Zo kunnen vanaf 1 januari 2013 alleen leden van een coffeeshop nog softdrugs kopen. De coffeeshops mogen maximaal 2000 leden hebben.

Op de speciale website, gepromoot door gemeenten als Terneuzen, Goes en Vlissingen worden gebruikers voor hulp verwezen naar Narconon, een mantelorganisatie van de omstreden Scientology sekte.

De Scientology Kerk is in een aantal landen verboden en in nog veel meer omstreden. Zo is de kerk in België aangeklaagd wegens fraude en afpersing en in Frankrijk veroordeeld wegens ‘georganiseerde fraude’. De sekte wordt er onder meer van beschuldigd leden financieel uit te kleden.

Weblog Sargasso schreef in het verleden over de afkickpraktijken van Narconon:

Bij Narconon worden verslaafden niet begeleid door medisch personeel; er wordt gewerkt met door henzelf – lees: door Scientology – opgeleid personeel. De organisatie meent zich aan medische vereisten te kunnen onttrekken door haar programma ‘sociaal-educatief’ te noemen. Maar wie enigszins bekend is met verslavingszorg, weet dat afkicken gepaard gaat met zware fysieke klachten: stuiterende bloeddruk, paniekaanvallen, krampen, soms zelfs stuipen.

Justitie en de Inspectie voor de Geestelijke Gezondheidszorg mijden Narconon vanwege die reputatie. De Inspectie raadde na een onderzoek in de jaren negentig iedereen aan “zich zeer terughoudend op te stellen.”  

De zeer slechte reputatie blijkt geen beletsel voor communicatiebureau VeertienElf Media dat de campagne ‘new rules, no drugs’ ontwierp. Op de site staan prominente links aangebracht naar Narconon.

Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod: Overheidswebsite over coffeeshops linkt door naar Scientology

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)