Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheidstekort 5 miljard minder dan gedacht

  •  
15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euros_300.jpg
Meevaller komt door meevallende recessie, doordat het demissionaire kabinet komend jaar flink wil bezuinigen en hogere inkomsten uit belastingen
Het begrotingstekort is minder groot dan vantevoren gedacht. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het overheidstekort volgend jaar 5 miljard euro minder zal zijn, dan eerder was voorspeld.
In juni schatte de overheid in dat zij in 2011 4,7 procent meer zou uitgeven dan binnen zou komen, maar uit nieuwe berekeningen van het CPB blijkt dat het tekort daalt naar 3,9 procent. De meevaller komt volgens de rekenkamer van de overheid door een flink aantal aangekondigde bezuinigingen en ook doordat de economische recessie het afgelopen jaar meeviel waardoor er meer belastingengeld is binnengekomen
D66 zegt in Trouw ‘het mooi te vinden’ dat het overheidstekort meevalt. “Maar het gaat in 2011 nog steeds om een tekort van 23 miljard euro. Dat is 1500 euro per Nederlander”, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. “Structurele hervormingen van onze economie zoals het verhogen van de AOW-leeftijd blijven daarom nodig. Anders betalen onze kinderen straks de rekening.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.