16

‘Overheidstoezicht op Nederlandse kerncentrales verslapt’

Volgens drie Nederlandse topambtenaren is Nederland niet klaar voor nieuwe kerncentrales

In NRC doen drie topambtenaren een boekje open over de kennis op de ministerie over kerncentrales. Volgens hen heeft de Nederlandse overheid te weinig kennis in huis om verantwoord nieuwe kerncentrales te bouwen. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt ‘geschrokken’ te zijn over deze uitspraken en wil een onafhankelijk onderzoek naar het gebrek aan kennis.

Marius Enthoven, coördinator van het crisisteam na de kernramp bij Tsjernobyl in 1986 zegt in NRC:

Wij hebben 25 jaar achter de rug waarin het allemaal goed is gegaan, dus is de aandacht van de top van departementen in de loop van de tijd een beetje verslapt.” Datzelfde geldt voor de vergunningverlening, het toezicht en de kernongevallenbestrijding. “Nu moeten soms deskundigen uit het buitenland erbij worden gehaald om inspecties te doen. Geen gezonde situatie.

Minister Verhagen wil de bouw van een nieuwe kerncentrale doorzetten. De drie topambtenaren die NRC interviewde staan daar net als de oppositie kritisch tegenover. Verhagen wil alle bevoegdheden voor de uitbreiding van het aantal kerncentrales onderbrengen bij één ministerie, dat van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Enthoven: “Dat ruikt toch een beetje naar de slager die zijn eigen vlees keurt.”
Henk Tankink, oud-topambtenaar van het ministerie van Landbouw, noemt het ‘wonderlijk’ dat er ‘geen checks and balances meer zijn’.

Van Tongeren gaf al eerder aan dat zij een onafhankelijke commissie wil instellen die toezicht houdt op de Nederlandse kernreactoren. Uit een RIVM rapport eerder deze maand bleek dat hulpverleners in Nederland onvoldoende zijn toegerust op een nucleaire ramp. “Geen slager die zijn eigen vlees keurt, maar een commissie van onafhankelijke experts die rampenplannen analyseert en beoordeelt en in kaart brengt hoe het precies is gesteld met de nucleaire kennis van ambtenaren en hulpverleners.”
Lees meer bij NRC: ‘Overheid heeft te weinig kennis voor bouw nieuwe kerncentrales’

cc-foto: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (16)