98

‘Overleden grensrechter Nieuwenhuizen zocht situatie zelf op’

Advocaat van één van de verdachten: 'Hij liep naar ze toe en porde met zijn vlag'

Volgens Gert-Iem Roos, de advocaat van één van de jongens die ervan verdacht wordt grensrechter Richard Nieuwenhuizen begin december dood te hebben getrapt, zocht de grensrechter de situatie zelf op. In Nieuwsuur verklaart Roos dat Nieuwenhuizen zelf naar de jongens toeliep en met zijn vlag zat te porren. Het rechtvaardigt overigens niets, aldus Roos.


Roos wil niet te diep op de zaak ingaan, maar stipt nog wel wat zaken uit het dossier aan. Zo zijn er volgens hem verklaringen, van wie (verdachten of getuigen) blijft nagenoeg onduidelijk, dat de grensrechter zou hebben geroepen: “Sla me dan, één tik is genoeg.” De advocaat zegt hiermee niets te willen vergoelijken, maar wat hij anders met deze extra informatie voor ogen heeft blijft gissen. “Het rechtvaardigt niets, maar het is wel duidelijk dat hij de situatie in feite wat heeft opgezocht”, aldus Roos.

Op social media is vooral verontwaardigd gereageerd op het optreden van de advocaat. Marcel Oost, voorzitter van voetbalclub sc Buitenboys, waar het voorval plaatsvond, vindt het optreden van Roos ook wat ongeluk. Hij verklaart tegenover Radio1:

Het is een verklaring van iemand die zijn cliënt verdedigt. Het is zijn werk, maar ik vind het een zwak verhaal. Nogmaals, het is logisch dat hij dat doet, maar daarmee is het nog wel een zwak verhaal.

Oost is er bovendien niet van overtuigd dat het verhaal van Roos klopt:

Ik ben er niet bij geweest. maar als iemand ruim vijf weken vast zit, zal het verhaal niet helemaal kloppen denk ik”, stelt de voorzitter. “Als hij een heel goed verhaal zou hebben, zou hij niet bij Nieuwsuur gaan zitten. Dan zou zijn cliënt al vrij zijn. Dat er eventueel iets gezegd zou kunnen zijn, dat is gemeld. Maar porren met een vlag en dat soort dingen is voor mij helemaal nieuw. Ik durf het niet te zeggen, maar ik ga ervan uit dat dat niet gebeurd is. Het maakt ook niet uit of dat wel of niet gedaan en gezegd is, feit blijft dat Richard is doodgeschopt toen hij op de grond lag. Wat je ook doet of zegt, staat niet in verhouding met de reactie van deze jongens.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)