59

Overleef jij het als asielzoeker?

Interactieve game zet speler in de schoenen van de asielzoeker

Hoe zou Nederland eruit zien zonder Marokkanen? De ludieke film Kop of Munt maakte de kijker bewust van de rol van diversiteit in Nederland. In Australië ging productiehuis Chocolate Liberations Front (CLF) nog een stapje verder met de interactieve game Exit Australia. Voordat de speler het level van ‘allochtoon’ heeft bereikt, moet hij eerst als asielzoeker voet aan land zien te krijgen en dat is bepaald niet gemakkelijk.

Exit Australia maakt onderdeel uit van de Australische driedelige documentaire serie Go Back To Where You Came From. De Australische zender SBS filmde zes gewone Australiërs op hun 25-daagse bootreis naar Australië en laat daarmee zien welke uitdagingen asielzoekers iedere dag voor hun kiezen krijgen.

Maker Chris Sullivan van Chocolate Liberation Front had zichzelf de opdracht gegeven misverstanden en vooroordelen over asielzoekers aan te pakken.

Je krijgt een anders perspectief als je in hun schoenen staat. Deze interactieve simulatie is een fantastisch instrument om inzicht te krijgen in deze complexe materie.

De speler van Exit Australia heeft geen andere keus dan te vertrekken vanwege de politieke omwenteling in zijn land. Met iets meer dan drieduizend Australische dollars op zak moet hij een veilig onderkomen voor zichzelf en zijn familie zoeken. Op weg leert hij wie wel en wie niet te vertrouwen, maar wie niet snel genoeg leert en slim met zijn voorraden omspringt, dreigt de boottocht niet te overleven.

Marshall Heald, manager digitale media van SBS vertelt over de game: “Dit project is erg relevant voor het immigratiedebat, niet alleen in Australië maar voor de hele wereld. Je moet innovatief zijn om deze zinvolle verhalen op een nieuwe en interessante manier te vertellen.

Realscreen: Chocolate Liberation Front creates “Asylum” for SBS

Geef een reactie

Laatste reacties (59)