31

Overleg minister Wiebes met gedupeerden Groningen geklapt

Het overleg tussen de provincie, gemeenten waar aardbevingen hebben plaats gevonden en verschillende maatschappelijke organisaties met minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken is geklapt. Bijna 1600 huizenbezitters, voor wie al een advies is over de schade dat nog niet met de bewoners is gedeeld, worden daardoor voor de zoveelste keer in de wachtkamer gezet. Enkele weken geleden lagen de partijen ook al op ramkoers. Om de gemoederen tot bedaren te brengen is een pauze ingelast die kennelijk weinig te weeg heeft gebracht.

Eind jaren vijftig wordt er gas gevonden onder de provincie Groningen. Energiebedrijven van over de hele wereld struinen het land af om een graantje mee te kunnen pikken. Binnen een mum van tijd haalt men het tijdens de wederopbouw zo bruikbare gas omhoog. Hierdoor begint de bodem te verzakken. Midden jaren tachtig vindt een aardbeving plaats van 3.0 op de schaal van Richter. Nadien zouden er nog meer dan duizend volgen, gevolgd door een steeds heviger discussie over de vraag wie de gedupeerde huizenbezitters gaat compenseren voor de schade aan hun huis. Shell heeft eerder dit jaar dochteronderneming ‘op afstand’ gezet. Dat is bedrijfsretoriek voor ‘geen verantwoordelijkheid willen nemen.’

Het overleg ging over het versterken van huizen. Wiebes wil eerst het onderzoek van het KNMI en TNO afwachten. Het gaat om woningen in onder meer Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild. De maatschappelijke organisaties vinden het een nieuwe knauw in het toch al niet bijster grote vertrouwen in een goede afloop. Wanneer de partijen weer met elkaar om tafel gaan is niet bekend.

Bron: RTV Noord

Cc-foto: Jos

Geef een reactie

Laatste reacties (31)