Laatste update 13:57
27

Om te overleven verkopen minderjarige asielzoekers in Griekenland hun lichaam

Minderjarige asielzoekers die in Griekenland geen kant meer op kunnen, verkopen er hun lichaam om te kunnen overleven. Vooral jongens laten zich seksueel gebruiken door oudere mannen, om wat geld te verdienen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag in een onthutsend artikel.

Eerder dit jaar bleek al uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard dat in Athene honderden kinderen in de seksindustrie werken. In het onderzoek wordt het omschreven als een “groeiende epidemie van seksuele uitbuiting en misbruik van eindmigranten in Griekenland”, waarbij je vooral moet denken aan kinderen uit Pakistan, Afghanistan, Irak en Iran. De jongens prostitueren zich voor een gemiddeld bedrag van 15 euro.

Volkskrant-journalist Jarl van der Ploeg sprak met de Afghaanse Arash (niet zijn echte naam). Hij tekent op:

Als hij inderdaad 16 is, zoals hij zelf zegt, ziet hij er jong uit voor zijn leeftijd. Op zijn bovenlip ligt nog lang geen schaduw en na het gesprek krijgt hij in het restaurant – hij bestelt kip en coca-cola – geen genoeg van het wedstrijdje papieren vliegtuigjes gooien. Arash bezit niet veel meer dan het vermolmde legerpetje op zijn hoofd en de versleten slippers aan zijn voeten. Als hij praat, vermijdt hij oogcontact en tuurt in plaats daarvan naar zijn eigen handen. Misschien komt dat omdat hij een puber is, maar misschien ook wel door de dingen die hij vertelt.

Arash werd ruim een jaar geleden door zijn ouders naar Europa gestuurd om geld te verdienen. Hij kwam in Griekenland, op straat, terecht. Arash vertelt hoe hij een paar weken geleden voor het eerst door een man mee naar huis werd gevraagd:

Ik wilde net gaan slapen op een bankje op het plein toen er een man naast mij kwam zitten. Een oude man van ergens in de 60, denk ik. Hij vroeg of ik bier wilde. Ik zei nee, maar even later kwam hij terug met een blikje cola. Toen vroeg hij: ‘Waar slaap je vanavond?’ Ik zei: ‘Hier.’ Toen zei hij: ‘Kom anders mee naar mijn huis, daar kun je douchen.’ Toen we daar aankwamen, zei hij dat hij seks wilde. Ik kreeg 20 euro en als ik weigerde moest ik weer weg. Ik had helemaal niet aan seks gedacht, juist omdat hij zo oud was. Maar de oude mannen zijn veel slimmer dan wij. Ze roken bijvoorbeeld zelf niet, maar hebben wel allemaal sigaretten bij zich. Ik ben daar uiteindelijk twee dagen gebleven. Het was mijn eerste keer. Ooit, zeg maar.’

Lees verder bij de Volkskrant: In ruil voor 20 euro, cola en sigaretten seks met een oude man

cc-foto: Villunderlondon

Geef een reactie

Laatste reacties (27)