59

Overlevenden aanslagen Breivik vrezen opkomst extreem-rechts

Oud-partij van Breivik maakt kans op regeringsdeelname Noorwegen

Ruim twee jaar na de aanslagen op Utoya en Oslo door Anders Breivik, maakt de Noorse Vooruitgangspartij een comeback in de peilingen. De anti-immigratiepartij liep een flinke knauw op bij de lokale verkiezingen in 2011, als gevolg van de gruwelijke aanslagen gepleegd door een van haar oud-leden, maar maakt inmiddels een serieuze kans op regeringsdeelname.

Waar Noorse extreem-rechtse bloggers enige tijd stil bleven na de gruweldaden van 22 juli 2011, draait de xenofobische propagandamachine inmiddels weer op volle toeren. Utoya overlevenden merken, naast een hernieuwde verharding van het politieke debat, bijvoorbeeld dat de comments onder nieuwsartikelen in toenemende mate anti-immigratie zijn.

Ronny Alte, voormalig voorzitter van de extreem-rechtse Norwegian Defense League waar Breivik ook banden mee had, stapte op na de aanslagen, maar runt nu een nieuwe website waar fel wordt uitgehaald naar de Islamitische ‘cultuur’.

Medewerkers van een organisatie die racisme bestrijdt, zeggen dat de samenleving er niet in geslaagd is om weerstand te bieden aan het rechts-extremisme door de schuld in de schoenen van een eenzame fanaat te schuiven, in plaats van breed gedeelde vooroordelen die zijn wereldbeeld vorm gaven onder de loep te nemen. Shoaib Mohammad Sultan, een adviseur van het Noorse Centrum Tegen Racisme zegt daarover:

De extremisten zijn er, een soort van, mee weggekomen.

Time: ‘Norway’s Far Right May Come to Power Despite Memory of Anders Breivik’s Killing Spree

cc-foto: nrkbeta en globovision

Geef een reactie

Laatste reacties (59)