21

Overmatig videogamen kan erg risicovol zijn

'Meer kans op schizofrenie, posttraumatische stressstoornis, depressie en alzheimer’

Onderzoeker van de universiteit van Montreal hebben geprobeerd te achterhalen wat de gevolgen kunnen zijn van overmatig gamen. Volgens hen blijkt uit hun onderzoek dat mensen die teveel spellen spelen zoals Call of Duty, Grand Theft Auto V en Tomb Raider, meer kans hebben op schizofrenie, posttraumatische stressstoornis (PTSS, depressie en alzheimer. Volgens de onderzoekers kan het inderdaad zo zijn dat het spelen van videogames zorgt voor een grote alertheid maar dat dit wel met een prijs komt.

Sinds 2003 zeggen onderzoeken dat het spelen van videospellen cognitieve voordelen oplevert, en dat we het dus kunnen gebruiken om de cognitieve afname te beheersen bij ouderen of bijvoorbeeld mensen die in een vroeg stadium van dementie verkeren. Wat wij zeggen is juist dat er een risico aan het spelen van die games kan kleven.

Volgens de onderzoekers kan het spelen van de videospellen op zich geen kwaad maar alleen wanneer dit met mate gebeurt. Volgens Tim Parry van Alzheimer’s Research UK liggen de kaarten anders.

De risico’s voor alzheimer en andere oorzaken van dementie zijn gevarieerd en complex. Deze studie voegt echte geen Call of Duty en Grand Theft Auto toe aan dat lijstje.

The Guardian: Video game link to psychiatric disorders suggested by study

Cc-foto: David C

Geef een reactie

Laatste reacties (21)