21

‘Overspannen agenten weggepest’

Eén op de vijf agenten kampt met psychische problemen

Politiekorpsen proberen af te komen van getraumatiseerde agenten. Dat schrijft het AD vandaag, op basis van gesprekken met agenten. De korpsen negeren werknemers die met psychische klachten thuis zitten of dwingen agenten ontslag te nemen.

Veel agenten met een posttraumatische stress-stoornis (ptss) krijgen geen hulp van het korps. Ze worden gekort op hun salaris, moeten duizenden euro’s aan medische kosten zelf betalen en worden onder druk gezet te vertrekken. Sommige korpsen zouden dreigen met financiële sancties of het breken van carrières. Agenten klagen over machtsmisbruik, intimidatie, pesterijen en manipulatie.

Volgens de vakbonden zijn zeker 40 agenten hierover verwikkeld in juridische procedures.

Eerder werd al bekend dat ongeveer een op de vijf agenten met psychische problemen kampt. Van de politiemensen die hier last van hebben, zo’n acht- tot tienduizend mensen, lijdt bijna 10 procent aan een posttraumatische stress-stoornis.

Het aantal agenten met psychische problemen is de laatste tien jaar fors toegenomen, onder andere vanwege een toename van geweld en agressie tegen de politie. Ook de toegenomen bureaucratie speelt een rol.

AD: ‘Korps pest overspannen agenten weg’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)