10

Overstap loont: biologische melkveehouderij levert meer op

Naast het milieu- en gezondheidsaspect is er nu nog een prikkel voor melkveehouders om de overstap te maken naar de biologische variant: het levert simpelweg meer op. Sinds enige jaren is een trend zichtbaar waaruit blijkt dat in 2016 biologische boeren gemiddeld een hoger bedrijfsresultaat kenden dan ‘reguliere’ boeren. Dit schrijft De Volkskrant. Het verschil liep op tot 13 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het eerst in de geschiedenis een vergelijking gemaakt tussen de inkomens van de twee meest voorkomende manieren van zuivelproductie. Hierbij gingen onderzoekers uit van de periode 2011 tot en met 2016, gegevens van de Belastingdienst werden meegenomen. Het omslagpunt was 2015. Tot dat jaar verdienden gangbare zuivelboeren nog meer dan biologische. Het argument dat een overstap wordt uitgesteld om financiële redenen kan dan ook definitief van tafel.

Het veelvuldig overstappen van zuivelboeren naar biologische productie komt waarschijnlijk voort uit de lage melkprijzen in de jaren in 2015 en 2016. Omdat de prijzen van biologische melk en reguliere melk niet aan elkaar gekoppeld zijn, kon de biologische op peil blijven, terwijl de prijs van reguliere wegzakte onder druk van de markt. Hierdoor werd de keuze voor veel melkveehouders een stuk eenvoudiger. Vorig jaar alleen al steeg het aantal biologische melkproducenten in Nederland naar 481.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)