46

‘Overwinning voor transgenders in Nederland’

Transgenderwet met ruime meerderheid door Eerste Kamer ... Geslachtsregistratie transgenders voortaan eenvoudig te wijzigen

Opluchting en blijdschap bij Nederlandse transgenders. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdagnacht vóór de transgenderwet van staatssecretaris Teeven van Justitie. Vóór de wet stemden VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en OSF (51 stemmen). Tégen stemden CDA, PVV, ChristenUnie en SGP (24 stemmen). De wet regelt dat transgenders op eenvoudige wijze de geslachtsregistratie in hun paspoort en andere officiële documenten kunnen laten wijzigen. Daarvoor volstaat straks een deskundigenverklaring en een melding bij de burgerlijke stand. Nu moeten transgenders zich eerst laten steriliseren, lichamelijk laten aanpassen en rechterlijke toestemming vragen voordat de vermelding ‘vrouw’ in hun paspoort kan worden vervangen door ‘man’ of andersom. Mensen leven daardoor vaak jarenlang met officiële documenten waarin een ander geslacht staat dan het geslacht waarin ze leven, wat veel ellende met zich meebrengt.

Carolien van de Lagemaat (voorzitter TNN) en Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland) noemen de wet dan ook ‘een overwinning voor transgenders in Nederland’. Van de Lagemaat en Ineke wijzen op problemen bij het solliciteren, legitimeren, in de zorg, op reis, bij het invullen van formulieren, et cetera. Sollicitatiegesprekken gaan vaak alleen nog over het feit dat iemand transgender is, nadat het legitimatiebewijs op tafel komt met daarop een ander geslacht dan waarin men leeft. Mensen worden uit de trein gezet omdat de conducteur niet gelooft dat ze dezelfde persoon zijn als op hun vervoersbewijs.

cc-foto: triciawang 

Geef een reactie

Laatste reacties (46)