Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OVSE: Turks referendum is oneerlijk verlopen door intimidatie

  •  
17-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TURKEY CONSTITUTION REFERENDUM

© 2017-04-16 22:10:03 epa05911606 Turkish President Erdogan arrives to deliver a statement in which he declared a victory of the 'Yes' vote in the constitutional referendum as preliminary resul

De dag na het referendum in Turkije is de kater voor het nee-kamp groot. Het verschil in uitslag is zo minimaal dat de oppositiepartij CHP wil dat het referendum ongeldig wordt verklaard. De top van de partij heeft aangekondigd naar het Constitutioneel Hof in Turkije te stappen en indien nodig zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Reden hiervoor zijn de talloze klachten over de gang van zaken in stembureau’s, waaronder het gebrek aan privacy in stemhokjes. Ook zouden de stemmen in het geheim zijn geteld, waardoor er geen transparantie is. Tel daarbij op dat er stembiljetten zonder stempel zouden zijn meegeteld, terwijl die stemmen eigenlijk ongeldig zijn, en de cirkel is rond. CHP vice-voorzitter Tezcan:
"Het is onduidelijk om hoeveel stemmen het gaat. Bovendien is een onbekend aantal stembiljetten op een later moment afgestempeld. Daarom is annuleren de enige optie voor de uitslag van dit referendum."
De OVSE , de organisatie die controleert of verkiezingen volgens de regels verlopen, is ook hard in haar oordeel: het referendum is volgens haar niet eerlijk verlopen. Zo kregen de Turkse kiezers niet dezelfde onpartijdige informatie over de consequenties van de grondwetswijziging en was er onevenredig veel aandacht voor het ja-kamp. Tegelijkertijd vond in Turkije een inperking van de vrije media plaats: journalisten werden gearresteerd, mediabedrijven gesloten. Dat heeft er volgens de OVSE toe geleid dat kiezers onvoldoende invalshoeken kregen voorgeschoteld.
51 procent van de Turken stemde volgens de uitslag uiteindelijk voor ruimere bevoegdheden voor Erdogan, ten koste van het Turkse parlement.

Meer over:

turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.