12

Oxford English Dictionary neemt afscheid van papier

De derde editie van ‘s wereld meest befaamde werk op taalgebied zal niet meer in boekvorm verschijnen. De makers houden er mee op vanwege de opkomst van online-alternatieven

De nieuwste Oxford Englisch Dictionary (OED) verschijnt alleen nog maar online en niet in boekvorm. Ondanks zijn wereldwijde reputatie, maakte de OED nooit winst. De online versie van het woordenboek bestaat inmiddels al een decennium en is veel toegankelijker; het wordt per dag zo’n twee miljoen keer gebruikt.

De markt voor fysieke woordenboeken is aan het verdwijnen, per jaar valt de verkoop met tien procent naar beneden”, zegt Nigel Portwood, directeur van de Oxford University Press tegen de Sunday Times. “Dit soort lange termijn onderzoeksprojecten zullen zich nooit uitbetalen, het is iets wat we altijd gekozen hebben om te blijven doen, maar nu houden we er mee op.

Portwood geeft gedrukte woordenboeken nog dertig jaar. Daarna zullen e-books en computers zoals de IPad van Apple de functie van gedrukte werken hebben overgenomen. De afgelopen 21 jaar werkten 80 lexicografen aan het twintig delen tellend Oxford English Dictionary (OED). Ze hebben nu 28 procent van het huidige woordenboek vernieuwd, maar het zal nog zeker een decennium duren voordat de derde versie voltooid is.

De meer bekende, kleine versie van de OED  zal nog wel in de boekwinkels verschijnen. Deze pocketversie bevat meer hedendaagse woorden zoals vuvuzela en is bovendien handzamer bij gebruik achter het bureau.

The Telegraph: Oxford English Dictionary ‘will not be printed again’

Geef een reactie

Laatste reacties (12)