7

Paarden nog altijd afgeranseld in Amerikaanse rodeo

Tienersport in de VS: Rondrijden op opgehitste, mishandelde paarden … De Amerikaanse wapenvereniging is een van de grootste sponsors

De National High School Rodeo is een terugkerend evenement op middelbare scholen in de VS. Tienercowboys strijden tegen elkaar wie het langste overeind blijft op de rug van een opgefokt paard. De dieren krijgen electroshocks toegediend om het de tieners extra moeilijk te maken. Als het paard weigert uit zijn kooi te springen, wordt hij net zo lang mishandeld totdat hij een stap naar buiten zet.


Rodeo is vooral in het westen van de VS en Canada populair. Tal van professionale wedstrijden worden er georganiseerd met als rijkste rodeo-wedstrijd de Calgarij Stampede.

De dierenwelzijnsorganisatie SHARK probeert de organisatie van de National High School Rodeo al een decennia lang aan banden te leggen. Ze vinden het totaal misplaatst dat het event, onder andere gesponsord door de Amerikaanse wapenvereniging, wordt georganiseerd voor tieners. “Wat ben je voor een ouder als je dierenmishandeling bij je kinderen stimuleert?”, bekritiseert de organisatie. SHARK is van mening dat rodeo kinderen leert dat mishandeling van dieren geoorloofd is. En op deze manier krijgen de volwassene rodeowedstrijden ieder jaar weer opnieuw jonge aanwas en wordt paardenmishandeling in stand gehouden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)