174

Paars-met-de-Bijbel is heilig

Minister van Financiën ziet weinig ruimte voor verdere onderhandelingen met sociale partners

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft zondag in het tv-programma Buitenhof laten weten dat de sociale partners ‘geen grote verwachtingen’ moeten hebben. Zij zullen de afspraken tussen het kabinet en de drie oppositiepartijen (D66, ChristenUnie en SGP) niet drastisch wijzigen.


Dijsselbloem:

De hoofdlijn staat, want anders blijven we aan het heronderhandelen.”

Volgens de minister zullen de sociale partners de aanpassingen wel begrijpen. Echt drastische wijzigingen zijn er volgens hem niet getroffen wat betreft de afspraken die eerder in het sociaal akkoord zijn gemaakt. “We veranderen niets, we versnellen de invoering van sommige zaken, en we voegen nieuwe dingen toe. Daarbij is het geven en nemen voor zowel werkgevers als werknemers”, aldus Dijsselbloem.

Eén van die afspraken die het kabinet met de sociale partners heeft gemaakt gaat over de hervormingen van de WW en de ontslagrecht. Deze zouden later worden uitgevoerd. Op aandringen van D66 is afgesproken dat de hervormingen nu toch zes maanden eerder ingaan. Eén onderdeel van de WW-ingreep wordt zelfs een jaar naar voren gehaald: vanaf 2015 moet een werkloze al na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.

Maandag spreken FNV en CNV over het begrotingsakkoord. CNV-voorman Jaap Smit heeft vrijdagavond al gezegd positief te zijn.

CPB
Het CDA en GroenLinks hebben om een doorrekening van het begrotingsakkoord gevraagd. Nog vóór de Algemene Financiële Beschouwingen, die woensdag en donderdag zullen plaatsvinden, moet het akkoord door het Centraal Planbureau zijn doorgerekend. Minister Dijsselbloem heeft het CPB vrijdagavond nog de opdracht gegeven het nieuwe akkoord door te rekenen. NRC schrijft hierover:

De doorrekening kan komende week al beschikbaar zijn tijdens het Kamerdebat over het akkoord, waarvoor de vijf betrokken partijen een meerderheid hopen te vinden in de Eerste Kamer. Als ook de gevolgen voor economie, groei en banen moeten worden meegenomen in de doorrekening zal het iets langer in beslag nemen volgens Dijsselbloem.”

Wonderlijke combinatie
Over de samenwerking met de christelijke partijen en D66, zegt Dijsselbloem dat het ‘een wonderlijke combinatie’ is. “Maar het werkt wel.”

Volgens de minister heeft hij tijdens de onderhandelingen meerdere malen gedacht dat het niet zo goed ging. Hij is verheugd dat ze er alsnog uit zijn gekomen. Indien er in de toekomst weer steun gezocht moet worden met de oppositie, dan zijn D66, ChristenUnie en de SGP de eersten waar Dijsselbloem zal aankloppen. Maar, zo benadrukte hij, het zijn géén gedoogpartners. Hoe hij ze wel noemt? Zijn ‘meest geliefde oppositiepartijen’.

Geef een reactie

Laatste reacties (174)