330

Paars, peroxide of pragmatisch?

Balkenende laat land meer verdeeld dan ooit achter … Christelijke politiek grote verliezer … Rutte's voornemen voor snelle kabinetsvorming lijkt kansloos

Een kabinet van drie partijen is slecht mogelijk in twee combinaties, de peroxide-coalitie van VVD, PVV en CDA of een ploeg die ideologie laat varen en louter kiest voor ‘pragmatisme’: VVD-PvdA-CDA (82 zetels). Probleem daarbij is natuurlijk dat niemand weet hoe dat pragmatisme ingevuld zou moeten worden.

De Volkskrant constateert, wellicht een tikkeltje te hoopvol, dat eigenlijk alleen Paars Plus kans van slagen heeft: VVD-PvdA-D66-GroenLinks.

De implosie van het CDA tot vierde partij maakt dat de partij alle lust tot regeren is vergaan. Daarmee zijn in een klap twee coalities op zijn minst hoogst onwaarschijnlijk. De rechtse combinatie VVD, PVV en CDA haalt hooguit de krapst mogelijke meerderheid. Aanvulling met ChristenUnie of D66 is uitgesloten. Die partijen staan in hun denken over integratie haaks op de partij van Wilders.

Ook dagblad Trouw ziet geen andere optie:

Geen enkele denkbare coalitie haalt een meerderheid van meer dan 75 zetels, uitgezonderd een coalitie van de paarse partijen uit de jaren negentig aangevuld met GroenLinks.
De inhoudelijke problemen voor een dergelijke coalitie zijn duidelijk, maar daar staat tegenover dat liberale (VVD en D66) of min of meer liberale partijen (GroenLinks) winst boekten. Een duidelijke aanwijzing dat Nederland steeds verder seculariseert en steeds vrijzinniger wordt. De christelijke politiek was gisteren op de weg terug.

De Telegraaf neigt naar peroxide:

Probleem voor paars-plus is dat Rutte die combinatie buitengewoon onwaarschijnlijk heeft genoemd en vooral heeft gewezen op de verschillen van zijn partij met de PvdA. De derde mogelijkheid, een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA, steunt op een nipte meerderheid van 76 zetels en lijkt mogelijk de eerste inzet van de VVD.

Binnen de VVD heerst verdeeldheid over samenwerking met ex-VVD’er Geert Wilders. Coryfee Vonhoff noemt het ‘uitgesloten’ maar voor Rutte is het een serieuze optie, meldt het AD.

Rutte stelde dat hij aan de vooravond van de verkiezingen vóór 1 juli een nieuw kabinet geformeerd wilde hebben. Die ambitie lijkt vooralsnog kansloos.

Lees ook: Kabinetsformatie wordt moeilijk

VVD zo goed als zeker de grootste

Geef een reactie

Laatste reacties (330)