258

Paars Plus: na gesnuffel de eerste kwispel

[Update 23:50] Namen van nieuwe informateurs zingen rond: Rosenthal (VVD) en Wallage (PvdA) ... Rutte: 'Ik durf het nu aan' ... Wel nog 'grote verschillen' ... Cohen: 'Onderling vertrouwen' ... Halsema: 'Iedereen water bij de wijn' ... Pechtold: 'Geen grenzen' ... Wilders: 'Nachtmerrie!'

De onderhandelingen over een Paars Plus-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks kunnen maandag beginnen. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte zaterdag gezegd na overleg bij informateur Herman Tjeenk Willink.

Door redactie Joop

Rutte voerde dat gesprek samen met zijn collega’s Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema van GroenLinks. In dat gezamenlijke gesprek met de informateur hakten de partijen de knoop door om een nieuwe stap te zetten in de richting van een nieuw kabinet.

Begin vorige week zei Rutte nog, na gesprekken over Paars-plus, geen perspectief te zien voor onderhandelingen over deze combinatie. Maar nu ‘na diverse informele gesprekken’ wel. ‘Ik durf de onderhandelingen aan’, zo citeert de Volkskrant de VVD-leider. Hij gaf nog wel aan dat er ‘grote verschillen’ zijn tussen de partijen.

De NOS laat PvdA-leider Job Cohen aan het woord: “Verschillen zijn er, maar er is onderling vertrouwen.” Hij wijst er wel op dat het “pittige onderhandelingen” zullen worden.

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema ziet grote verschillen tussen de partijprogramma’s:

Dat is onvermijdelijk. Dus iedereen zal water bij de wijn moeten doen. Ik denk wel dat we in staat moeten zijn om tot een regeerakkoord te komen.

D66-leider Alexander Pechtold laat weten dat aan de verdere onderhandelingen geen grenzen zijn gesteld. “We hebben het nu over de doelen gehad en minder over de middelen”, zo citeert De Telegraaf hem.

Het streven van de vier betrokken partijen is dat het nieuwe kabinet er voor Prinsjesdag is, op tijd dus om een begroting voor 2011 op te stellen.

Update 16:00 De gebruikelijke klaagzang van Wilders kon niet uitblijven: hij noemt de ontwikkelingen ‘een nachtmerrie’ en roept CDA-fractieleider Maxime Verhagen op met hem en VVD-leider Rutte te onderhandelen om Paars Plus te voorkomen. “Ik hoop dat Verhagen zich in het landsbelang bedenkt en alsnog met de drie partijen VVD, PVV en CDA tegelijk om de tafel wil. Ik ben er klaar voor.”

Update 4 juli (23:50) Dagblad Trouw analyseert dat voor Rutte, ‘om wie het toch allemaal draait’, de verschillen tussen de vier partijen blijkbaar niet meer zo groot zijn ‘als ze twee weken geleden nog waren’. Wat hem betreft kan er dan ook maandag al begonnen worden met onderhandelen, al loopt hij daarmee wel een beetje vooruit op het eindverslag dat Tjeenk Willink vermoedelijk maandag aanbiedt aan de koningin. Waarschijnlijk zal Beatrix twee informateurs benoemen: een VVD’er en een PvdA’er. NOS-commentator Dominique van der Heyde twitterde zondagavond de rondzingende namen: Rosenthal en Wallage.

Aangezien de fractieleiders allemaal vaart willen maken, ligt het voor de hand dat ze uiterlijk dinsdag aan de slag gaan met onderhandelen. Of er dan ook echt een Paars Plus-kabinet komt, is volgens Trouw echter alles behalve een uitgemaakte zaak.

Het is ook mogelijk dat de VVD-leider met deze stap zijn bereidwilligheid aan Cohen wil tonen, zodat die – mochten deze onderhandelingen nergens op uit lopen – alsnog met hem in zee gaat om te praten over een coalitie met het CDA. En een rechtse coalitie leek na de afwijzing van PVV-voorman Wilders en de terughoudendheid van CDA’er Verhagen misschien nog ver. Wie weet hoe de twee opereren als ze na hun teleurstelling straks weer door Rutte aan tafel worden uitgenodigd.

Komende week zal meer duidelijkheid komen over een te vormen Paars Plus-kabinet, of juist dat het er niet komt. In dat laatste geval loopt het proces weer enkele weken vertraging op. 

Update 5 juli (11:30) Wallage en Rosenthal zijn inderdaad de nieuwe informateurs.

Update 12:50 Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks stopt zelfs tijdelijk met twitteren om zich helemaal op de onderhandelingen te storten.

” Nu zijn dit voorlopig ook mijn laatste tweets. Om een kwetsbaar formatieproces alle kans te geven en het inhoudsloze gebabbel niet ….”

Geef een reactie

Laatste reacties (258)