313

‘PaarsPlus afgesloten hoofdstuk’

Hoe de kabinetsformatie voort te zetten? ... Koningin ontvangt weer voorzitters Eerste en Tweede Kamer, vice-president Raad van State en later de fractievoorzitters voor nieuwe ronde gesprekken

Koningin Beatrix ontvangt maandag wederom haar vaste adviseurs voor overleg over de kabinetsformatie. Eerst is het de beurt aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-voorzitter van de Raad van State. Later ontvangt de koningin ook de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, PVV en CDA. Iedereen moet weer opdraven, omdat vrijdag de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV stukliepen.

Dinsdagochtend bezoeken de fractievoorzitters van de SP, D66, GroenLinks, CU, SGP en de Partij voor de Dieren de koningin, zo meldt Trouw maandagochtend.

De poging om een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV te vormen, strandde vrijdag. Geert Wilders trok er de stekker uit, toen bleek dat de protesten binnen het CDA tegen zijn beweging niet te onderdrukken waren.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei na het stranden van de onderhandelingen dat zijn advies aan de koningin zal zijn om hem, als winnaar van de verkiezingen, een ‘proeve van een regeerakkoord’ te laten schrijven. Daarna zou gekeken moeten worden welke partijen zich daarbij willen aansluiten. “Dit land moet een regering hebben. Dit duurt al veel te lang”, zei Rutte, die na de verkiezingen van 9 juni nog dacht dat er op 1 juli wel een regeerakkoord zou liggen.

De PvdA, komt als tweede partij, meteen weer in beeld. Echter, volgens bronnen binnen de VVD is de weg naar PaarsPlus definitief afgesloten. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Trouw: Koningin praat met fractievoorzitters

Volkskrant: Rutte: PaarsPlus is afgesloten hoofdstuk

Volkskrant: Rutte wil graag de regie naar zich toetrekken

Geef een reactie

Laatste reacties (313)