59

PaarsPlus-leiders samen naar informateur

[Update] Partijen hebben al onderling met elkaar gesproken, bevestigen Pechtold en Rutte ... Tjeenk Willink ontvangt zaterdag tegelijkertijd Rutte, Cohen, Pechtold en Halsema … CDA exit

Na gesprekken met de afzonderlijke leiders eerder deze week heeft informateur Tjeenk Willink besloten zaterdag de leiders van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gezamenlijk te ontvangen. Eerder deze week stuitte de PaarsPlus-coalitie nog op verzet van Rutte. CDA-leider Verhagen is niet uitgenodigd en baalt van de ontmoeting.

De Pers schrijft: 

Na twee dagen van beraad kiest de informateur er nu voor de kansen op paars-plus verder te verkennen. Een eerdere poging onder leiding van de vorige informateur Uri Rosenthal strandde. Toen brak VVD-leider Mark Rutte na anderhalve dag de gesprekken af omdat hij naar eigen zeggen te weinig perspectief zag in de onderhandelingen. (…) Rutte zei afgelopen woensdag nog dat hij een aantal voorwaarden heeft en zodra daaraan wordt voldaan, er bij hem bereidheid bestaat om over paars-plus te praten.

Het CDA is niet uitgenodigd. Rutte wil een coalitie met CDA en PvdA maar Cohen ziet een dergelijke combinatie niet zitten.

Update 21:11 Verhagen baalt van de koerswending van de VVD, zegt hij tegen het ANP:

‘Ik vind het verbazingwekkend en teleurstellend dat Mark Rutte nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder VVD-leiding’, zegt Verhagen in een reactie.

Update 3 juli (11:40) VVD-leider Rutte zei zaterdag bij aankomst dat er de laatste tijd al onderling contact is geweest. “Nu gaan we kijken of dat voldoende is om perspectief te zien voor onderhandelingen”, zo tekende de NOS op uit zijn mond. Ook D66-fractieleider Pechtold zei dat er misschien een basis gevonden kan worden om verder te onderhandelen. Ook hij zei dat er inmiddels onderlinge gesprekken zijn geweest. Cohen (PvdA) en Halsema (GroenLinks) gaven geen commentaar voorafgaand aan het gezamenlijke gesprek met Tjeenk Willink.

Update 14:00 Tjeenk Willink heeft de afgelopen dagen veel formele en informele gesprekken gevoerd, niet alleen over de te voeren procedure, maar ook over de inhoud. Dit meldt NRC Handelsblad. De krant schrijft verder:

Bij formaties moet de grootste partij vaak relatief meer weggeven in onderhandelingen dan de kleine partijen. Dat lijkt nu andersom te zijn, omdat de drie progressieve partijen de VVD over de streep moeten trekken. Zo zouden zij volgens bronnen in Den Haag bereid zijn de VVD op het punt van de hypotheekrenteaftrek tegemoet te komen. Wel worden moeilijke onderhandelingen verwacht over de bezuinigingen op de zorg en hervormingen op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)