7

Pakistaanse journaliste ontslagen om lasterpraktijken

Maya Khan wilde kijkcijfers scoren door 'geheime' stelletjes te betrappen. Via Facebook groeide haar lasterjournalistiek uit tot een schandaal

Sommige Pakistaanse meisjes nemen het risico om met hun geheime liefde over straat te gaan. Maar de laatste tijd moest je oppassen voor de ‘Cruella’ van de Pakistaanse televisie. Maya Khan trok met cameraploeg de stad in om ‘geheime’ liefdes te betrappen. Nadat liberale Pakistani via Facebook de druk hadden opgevoerd kreeg ook de Engelstalige Pakistaande media lucht van Khan’s praktijken en werd ze ontslagen.


De informele ‘vrouwenpolitie’ in Pakistan is niets nieuws. Meisjes moeten oppassen niet betrapt te worden door deze ‘undercover agentes’. Khan ging echter nog een stapje verder door een camera mee te nemen en dat werd gelijk afgestraft door de liberale elite op Facebook.

In een land waar extremisme bloeit en miljoenen kinderen worden uitgebuit, waar corruptie floreert, evenals ziektes, en dat talloze andere problemen telt, kan zich dit soort vrouwen niet veroorloven. Niemand zit te wachten op een presentatrice die vanwege de kijkcijfers ouderwetse waarden levend probeert te houden”, zo luidde een van de reacties.

In het conservatieve Pakistan is het zeer ongebruikelijk om met een man over straat te gaan die niet je broer of je man is. De vrees voor eremoorden is groot en reëel, maar toch zijn er meisjes die het in het geheim doen. De uitzending van Khan is dan ook niet alleen betuttelend, maar kan zelfs het leven van de meisjes in gevaar brengen omdat ze live op televisie komen. Khan heeft meerdere malen haar excuses aangeboden, maar haar baas van Samaa TV vond het niet overtuigend genoeg.

Parool: Pakistaanse presentatrice ontslagen om live-betutteling
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)