Laatste update 09:06
21

Pakistan slaat terug: Indiase gevechtsvliegtuigen neergehaald

Pakistan heeft luchtaanvallen uitgevoerd voorbij de bufferzone die het betwiste gebied Kashmir tussen dat land en India verdeeld. Bij die aanval zijn ook twee Indiase gevechtsvliegtuigen die zich in het Pakistaanse luchtruim bevonden neergehaald. Een van de piloten is gevangengenomen.

De Pakistaanse aanvallen komen een dag na een Indiaas bombardement in het Pakistaanse gedeelte van Kashmir. Dat zou gericht zijn op een trainingskamp van de militante groepering Jaish-e-Mohammad, die verantwoordelijk worden gehouden voor een zelfmoordactie eerder deze maand. Bij die aanslag kwamen veertig Indiase soldaten om het leven. Bij de vergeldingsactie zijn volgens India ruim driehonderd militanten omgekomen, volgens Pakistan zijn de Indiase bommen in een open veld terechtgekomen. Pakistan liet al direct weten geen Indiase aanvallen op Pakistaans grondgebied te zullen tolereren.

Woensdagochtend liet de Pakistaanse overheid in Islamabad weten dat het een ‘niet-militair’ doelwit had geraakt, net buiten de bufferzone, zonder daarbij het Indiaas luchtruim te hebben betreden. Die aanval was volgens Pakistan om aan te tonen dat het land ‘het recht, de wil en de mogelijkheden’ heeft zichzelf te verdedigen. Het Pakistaanse leger voegde daaraan toe dat het ‘niet de intentie om te escaleren’ heeft, maar volledig bereid is dat wel te doen ‘wanneer we gedwongen worden die keuze te maken’.

Een woordvoerder van de Indiase overheid heeft laten weten dat de Pakistaanse doelwitten waarschijnlijk drie geëvacueerde dorpen zijn in het grensgebied. Als reactie op de aanval heeft de Indiase luchtmacht gevechtsvliegtuigen de lucht in gestuurd die de Pakistaanse jets zouden hebben teruggedrongen. Daarbij zouden de Indiase vliegtuigen de grens over zijn gegaan, waarna ze volgens Pakistan zijn neergehaald. Een van de kisten landde in Pakistaans gebied, de andere in Indiaas gebied. De piloot van het eerste toestel is door grondtroepen gevangengenomen.

De Indiase en Pakistaanse aanvallen op elkaars grondgebied zijn de ernstigste aanvaringen sinds de landen in 1999 een korte strijd uitvochten in het Himalaya-gebied. Beide landen beschikken over een kernwapenarsenaal.  De binnenlandse burgerluchtvaart in is beide grensstreken stilgelegd.

Bron: The Guardian / cc-foto: Robert Sullivan

Geef een reactie

Laatste reacties (21)