127

Palestijnen deden flinke concessies over Oost-Jeruzalem

UPDATE Hamas woedend op Palestijnse Autoriteit ... Grootste lek in vredesbesprekingen ooit ...  Documenten laten langzame dood  vredesonderhandelingen zien ... PA deed toezeggingen over vluchtelingen en heilige plekken

Bij de vredesbesprekingen tussen 2008 en 2009 deden Palestijnse onderhandelaren in het geheim toezeggingen over bijna al hun nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Op een van de nederzettingen werd illegaal gebouwd in Oost-Jeruzalem. De informatie werd achtergehouden om een schokgolf aan reacties van het Arabische volk te voorkomen.

UPDATE

Hamas is woedend op de Palestijns Autoriteit, zo meldt de NOS maandag. De groepering die momenteel de macht heeft in de Gazastrook voelt zich verraden. Volgens Hamas is nu duidelijk bewezen “dat president Abbas samenspant met de bezetters”. Een woordvoerder van de PA zegt dat er niets waar is van de onthullingen. De Israëlische minister Lieberman van Buitenlandse Zaken concludeert dat alleen een langdurige tussen-akkoord met de Palestijnen perspectief biedt. De Britse krant The Guardian biedt maandag een live update van de berichtgeving over de Palestine Papers.

Al Jazeera onthulde zondagavond het eerste deel van de 1.600 Palestina cables. De duizenden pagina’s aan geheime informatie geven een inkijk in twintig jaar vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Het is het grootste lek in de geschiedenis van de vredesonderhandelingen. Daaruit blijkt onder meer dat de aanval die Israël in 2008 deed in de Gazastrook bekend was bij de Palestijnse leiders. De onderhandelingen liepen stuk waarop eind december de oorlog begon.

In samenwerking met de Britse krant The Guardian zullen de documenten de komende dagen gepubliceerd worden. Deze onthullen onder andere dat Palestijnse onderhandelaren afspraken maakten over het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. Uit de cables blijkt ook dat Israëlische leiders Palestijnse onderhandelaren privé vroegen of sommige Arabische burgers overgedragen konden worden naar een nieuwe Palestijnse staat.

De gesprekken gingen ook over het ruilen van heilige plekken als de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem en de heilige tempel Haram al-Sharif.

De Palestijnse onderhandelaars deden flinke concessies, maar kregen daarvoor bijna niets terug van Israël op enkele stukken land na waar Arabieren wonen. Nog niet eerder was bekend dat de Palestijnen zo ver gingen in hun onderhandeling met Israël.

The Guardian: Secret papers reveal slow death of Middle East peace process

cc-foto: Josh Hough

Geef een reactie

Laatste reacties (127)