Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Palestijnen tekenen voor toetreding tot Internationaal Strafhof

  •  
31-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
abbas300_02.jpg
Abbas wil vervolging van Israëlische oorlogsmisdadigers door ICC … Israël en VS dreigen met sancties
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft een aanvraag ondertekend om zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Deze stap kan ertoe leiden dat Israëlische militairen en politici als oorlogsmisdadigers vervolgd worden, maar het Strafhof krijgt ook bevoegdheden voor Palestijnse oorlogsmisdaden.
De poging om bij het ICC aan te sluiten volgt nadat de VS dinsdag een Palestijnse VN-resolutie dwarsboomde waarin werd gesteld dat Israël zich in 2017 uit de bezette gebieden moet terugtrekken.
Abbas zei tijdens het tekenen van verschillende verdragen waaronder het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof:
Er wordt agressie geuit op ons gebied en tegen ons land, en de Veiligheidsraad heeft ons laten zitten – waar moeten we heen?” “We willen ons beklag doen bij deze organisatie.
De Israëlische president Netanyahu kondigde direct maatregelen aan tegen de mogelijke toetreding van de Palestijnen tot het ICC.
De Verenigde Staten gebruikten dinsdag hun veto in de VN Veiligheidsraad tegen het voorstel van Palestina waarin werd gesteld dat Israël zich in 2017 volledig zou moeten terugtrekken uit de Palestijnse gebieden. Door het veto had het voorstel het ook niet gehaald als er genoeg voorstanders waren. Amerika wil liever dat Israël en de Palestijnen via vredesonhandelingen tot een oplossing komen.
Consequenties
Als de Palestijnen toetreden tot het ICC heeft dat grote gevolgen. Ook Palestijnen kunnen voor het ICC gedaagd worden en zowel Israël als De VS hebben vergaande financiële sancties aangekondigd.
De Palestijnen moeten 60 dagen wachten voordat ze zaken aan het gerechtshof kunnen voorleggen. In Washington hoopt men dat dit lang genoeg is om de situatie enigszins te sussen, aldus The New York Times.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.