39

Palestijnen volwaardig lid Unesco

Toelating is belangrijke stap op weg naar volledig lidmaatschap VN ... Nederland stemt tegen

De Palestijnse Autoriteit is volledig lid geworden van de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap. Dat meldt onder meer NOS. Het lidmaatschap wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar volledig lidmaatschap van de VN. 107 leden stemden vóór, dertien landen stemden tegen en 52 landen onthielden zich van stemming.

In september vroeg de Palestijnse president Mahmoud Abbas het volwaardige lidmaatschap van de VN aan. Hierop kregen de Palestijnen als advies eerst lidmaatschap van Unesco aan te vragen.

De Verenigde Staten, Canada en Duitsland stemden tegen lidmaatschap van Unesco. Brazilië, Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Frankrijk waren voor. Groot-Brittannië onthield zich van stemming.

De VS hebben voorafgaand aan de stemming al laten weten dat ze die ‘voorbarig’ en ‘contraproductief’ zouden vinden. Ook heeft David Killon, de Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco, eerder andere lidstaten opgeroepen om tegen de toetreding van de Palestijnse Autoriteit te stemmen. Tevergeefs, zo blijkt nu.

NOS: Palestijnen volledig lid Unesco

cc-foto: Pambazuka News

Geef een reactie

Laatste reacties (39)