42

Palestijns-Israëlisch geweld laait verder op

Veiligheidstroepen in Jeruzalem schieten jonge dader van steekpartij dood

Israëlische veiligheidstroepen hebben in Jeruzalem een 16-jarige Palestijn doodgeschoten. De jongen had kort daarvoor twee Israëliërs neergestoken. Zij raakten hierbij lichtgewond.

De 16-jarige jongen is daarmee de zevende Palestijn in die in 24 uur tijd door de veiligheidstroepen wordt gedood. Volgens een woordvoerder van de Israëlische politie had de Palestijn na de steekpartij geprobeerd politieagenten aan te vallen. Daarop hebben zij hem gedood. 

De steekpartijen en de vergeldingen daarop in Jeruzalem volgen op een reeks van andere geweldsdaden. De huidige golf van onrust neemt toe sinds in september rellen uitbraken op de Tempelberg in Jeruzalem, vlak voor de viering van het joods nieuwjaar. Hierbij werd het Palestijnen verboden het gebied te betreden. Een verbod dat met harde hand werd nageleefd, waarna het diverse keren tot ongeregeldheden kwam. De Palestijnen vrezen dat Israël het heilige gebied niet langer toegankelijk wil maken voor moslims. Vorige maand besloot het Israëlische veiligheidskabinet dat er voortaan met scherp op Palestijnen geschoten mag worden wanneer veiligheidstroepen of politie het gevoel hebben dat zij of anderen in gevaar zijn. Dit geldt voor Palestijnen vanaf 14 jaar oud. Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden om die wet op te rekken zodat ook nog jongere kinderen onder deze wet komen te vallen. 

Vannacht werd vanuit de Gazastrook een projectief afgevuurd op Israël. Er vielen hierbij geen gewonden. In een vluchtelingenkamp in Oost-Jeruzalem opende een Palestijn het vuur Israëlische militairen. Ook hij werd hierbij gedood. Beide acties zijn door een woordvoerder van Hamas opgeëeist. In een verklaring heeft de organisatie laten weten: ‘Hij vocht tegen de Israëlische bezetting met de taal die zij verstaan.’

Op beeldmateriaal in bezit van The Independent is te zien hoe vorige maand een vrouw, die door omstanders ten onrechte werd beschuldigd van terrorisme en een mes zou hebben, op straat stil staat met de handen omhoog. Ze is omringd door soldaten die hun geweren op haar richten. Dan is te horen dat meerdere kogels worden afgevuurd. Nadien bleek de vrouw onschuldig te zijn en geen mes, maar een zonnebril in haar handen te hebben. 

Ondertussen heeft de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, de joodse inwoners van de stad opgeroepen om wapens te dragen, mits zij daar een vergunning voor hebben. In de stad Dimona heeft een Israëlische man twee Palestijnen en twee Bedoeïenen neergestoken in wat hij zelf een wraakactie noemde. Deze man werd door de politie niet doodgeschoten, maar ingerekend. In een verklaring liet hij weten: ‘alle Arabieren zijn terroristen.’ 

cc-beeld: Tal King

Geef een reactie

Laatste reacties (42)