Laatste update 15:20
277

Palestijns protest door Israël beantwoord met kogels en traangas

Demonstrerende Palestijnen zijn in Gaza langs de grens met Israël met scherp beschoten door het Israëlische leger. Daarbij zijn tot nu toe zeker 46 doden en meer dan 1.700 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers bevinden zich ook een kind en twee journalisten. Gevreesd wordt dat het dodental in de loop van de dag nog zal oplopen.

Het Israëlische leger heeft maandag folders gedropt in de Gazastrook waarin wordt gewaarschuwd weg te blijven van de grenshekken. Hamas heeft ondertussen de bevolking van Gaza aangespoord om juist wel richting de grens te trekken. Behalve kogels vuurt het Israëlische leger ook traangasgranaten het grensgebied in.

Op verschillende plekken in de Gazastrook wordt al maandenlang gedemonstreerd, daarbij zijn door het Israëlische leger al tientallen Palestijnen gedood. De demonstraties bereiken naar verwachting maandag en dinsdag een hoogtepunt, omdat het dan zeventig jaar geleden is dat Israël de eigen staat uitriep. Palestijnen noemen dit de Nak’ba, oftewel, ‘de catastrofe’. Ook wordt maandag de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem officieel geopend. Een afgelopen december genomen besluit van Donald Trump.

Niet alleen de Palestijnen reageerden woedend op de Amerikaanse beslissing, ook de EU heeft fel stelling genomen tegen het verhuizen van de Amerikaanse ambassade. Volgens de EU bemoeilijkt het verhuizen van de ambassade naar Jeruzalem de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische premier Netanyahu heeft ondertussen andere landen opgeroepen het Amerikaanse voorbeeld te volgen, maar tot nu toe hebben alleen Paraguay en Guatemala laten weten hun ambassades te willen verhuizen.

Bronnen: NOS, NU.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (277)