Laatste update 16:06
61

Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17) vrijgelaten

Israël heeft de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17) vanochtend vrijgelaten. Tamimi werd gearresteerd naar aanleiding van een viral filmpje van december vorig jaar waarop te zien is dat ze een Israëlische soldaat slaat. Enige tijd daarvoor was haar 15-jarige neefje Muhammad in zijn hoofd geschoten door het Israëlische leger.

NRC schrijft:

Ahed Tamimi werd opgepakt en beschuldigd van onder meer ernstige mishandeling, opruiing en het gooien van stenen. Zij en haar moeder werden afgelopen maart allebei veroordeeld tot acht maanden cel. De tiener bekende schuld aan vier gevallen van mishandeling en trof een schikking. Een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen heeft zondagochtend aan persbureau Reuters laten weten dat de tiener en haar moeder direct op weg zijn naar huis. Volgens de Israëlische krant Haaretz zal de familie Tamimi in Nabi Saleh een persconferentie houden als zij daar aankomen.

In februari werden tien leden van de familie Al-Tamimi, onder wie acht tieners, van hun bed gelicht en geboeid afgevoerd. Een van hen was Muhammad. Ze werden beschuldigd van ‘popular terrorism’, een containerbegrip waaronder elke vorm van verzet of protest tegen de Israëlische bezetting valt. Muhammad werd, als enige van de tien, in de loop van maandagmiddag vrijgelaten waarna een generaal-majoor van het Israëlische leger op Facebook poste dat Muhammad bekend zou hebben dat zijn verwondingen het gevolg waren van een val van zijn fiets, waarbij ‘zijn hoofd op het stuur sloeg’. Later verklaarde hij dat die ‘bekentenis’ onder druk van bedreigingen en geweld was afgelegd. Zijn familie maakte daarop een verklaring van het ziekenhuis waar hij is geopereerd openbaar, met een scan van zijn hoofd waarop de kogel duidelijk zichtbaar is en een foto van de kogel na verwijdering uit zijn hoofd.

Cc-foto: Daniel Lobo

Geef een reactie

Laatste reacties (61)