8

Palestijnse voetballer Sarsak vrij

Voormalig premier Dries van Agt en parlementariërs Van Bommel (SP) en Dibi (GroenLinks) pleitte eerder voor zijn vrijlating

De Palestijn Mahmoud Sarsak is gisteren vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. De 25-jarige prof-voetballer en student zat drie jaar zonder aanklacht vast en ging uit protest drie maanden in hongerstaking.

Sarsak werd drie jaar geleden opgepakt op de Westelijke Jordaanoever toen hij onderweg was naar een voetbalwedstrijd in het vluchtelingenkamp Balata. Israël hield Sarsak vast op verdenking van een bomaanslag, maar van begin af aan was daar geen bewijs voor. Israël heeft een wet die het mogelijk maakt mensen in hechtenis te nemen zonder aanklacht als de veiligheid van het land daar mee gemoeid is. 

Filmmaker en Joop-redacteur Abdelkarim El-Fassi pleitte eerder in dit filmpje voor zijn vrijlating. Daarin liet hij Nederlanders als voormalig premier Dries van Agt en parlementariërs Van Bommel (SP) en Dibi (GroenLinks) een oranje voetbalshirt aantrekken met de naam van Sarsak er op. Daarmee wilde hij een statement maken dat Nederland voor zijn vrijlating pleit. 

“Het verhaal van Mahmoud Sarsak illustreert de situatie van zoveel andere Palestijnen, die soms jaren achtereen worden vastgehouden zonder een eerlijk proces. Geen mens zou zo een lange hongerstaking moeten hoeven voeren voor zijn of haar vrijheid, vooral als de opsluiting zelf al onrechtvaardig is. Ik ben opgelucht dat Sarsak die deal heeft kunnen bewerkstelligen, maar dat vrijwaart Israël niet van gegronde kritiek over voortgaande onmenselijke praktijken.” 

El Fassi heeft inmiddels ook een oranje shirt naar Sarsak gestuurd. 

Meer op Joop.nl: Nederland steunt Palestijnse voetballer Mahmoud Sarsak

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)