58

Palestina heeft nieuwe ambassadeur: de winnaar van Arab Idol

Zanger groeide op in vluchtelingenkamp ... Kwam te laat voor de audities omdat hij vastzat bij de grens

“Hij heeft het Palestijnse volk verenigd, iets wat de politici niet konden.” Het zijn de woorden van een gelukkige Palestijn te midden van dansende Palestijnen op straat. Zaterdagavond was het feest: de Palestijnse zanger Mohammed Assaf won de finale van de Arabische versie van de talentenjacht Idols, Arab Idol.

Miljoenen mensen keken wekelijks naar het programma en zaterdagavond ook massaal op straat, alsof het een voetbalwedstrijd was. Assaf, die 23 jaar is, groeide op in het vluchtelingenkamp Khan Younis. De mensen daar zij nu door het dolle. Er hangen overal posters van Assaf en kleine jongetjes dragen shirts met zijn zijn foto erop.

Het verhaal doet de ronde dat Assaf een grensbewaker omkocht om aan de audities te kunnen meedoen. Hij zat twee dagen vast bij de Egyptische grens en kwam daardoor de laat bij de audities van het televisieprogramma. Hij gaf niet op en klom over de muur van het hotel waar de audities werden gehouden. Daar begon hij meteen te zingen. Hoewel hij te laat was, offerde een van de andere kandidaten zijn plek aan hem op.

Assaf’s bijnaam is ‘de raket’. Hij geeft de Palestijnen weer hoop. Veel Palestijnen zijn blij dat de wereld kan zien dat ze niet allemaal terroristen zijn. Maar de Islamitische regering van Hamas in Gaza, is niet onverdeeld enthousiast.

Een deel van de Hamas-aanhang accepteert het niet als de regering hem steunt”, liet een ambtenaar van cultuur weten.

Inmiddels is Assaf uitgeroepen tot ambassadeur van de Palestijnse vluchtelingen. Dat betekent dat hij een diplomatiek paspoort krijgt en daarmee de Gazastrook uit en in kan reizen.

Aan Arab Idol deden verschillende Arabische landen mee. De finale strijd ging tussen Mohammed Assaf, een Egyptenaar en een zangeres uit Syrië. Haar auto kwam onderweg naar de audities nog onder vuur te liggen.

Na een van de optredens tijdens Arab Idol riep jurylid Nancy Ajram, een beroemde Libanese zangeres: ‘Dit zijn de geluiden die we willen horen, niet die van de kanonnen.’

Zondagochtend werd bekend dat de nieuwe premier van Palestina Rami Hamdalla is afgetreden. Hamdalla was volgens verhalen boos over de beperkingen van zijn bevoegdheden. Hij zou als partijloze en onafhankelijke figuur de overgangsregering leiden. Maar zijn kabinet bleek voornamelijk te bestaan uit, net als Abbas, leden van de oude garde van de Palestijnse politiek, de Fatah-beweging. 

Geef een reactie

Laatste reacties (58)