28

‘Palestina moet Israëls oorlogsmisdaden vergeten’

Londen is bereid om Palestina te erkennen op voorwaarde dat het Israëls oorlogsmisdaden niet aankaart bij Internationaal Strafhof

Groot-Brittannië is bereid om Palestina in VN-verband als staat te erkennen, schrijft Trouw dinsdag op basis van berichtgeving in The Guardian. Maar de Palestijnse Autoriteit moet eerst beloven dat het geen Israëlische oorlogsmisdaden aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) of het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt naar verwachting donderdag over het Palestijnse verzoek om de waarnemerstatus te verhogen naar ‘niet-lidstaat’. Volgens een telling van The Guardian zal, met de Britse steun, een meerderheid instemmen met het voorstel.

Als Palestina eenmaal een staat is, kan de Palestijnse Autoriteit naar het ICC stappen, schrijft Trouw. De autoriteiten in Ramallah deden dat al na de Gazaoorlog in 2008-2009. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo kwam tot de conclusie dat hij geen onderzoek kon doen omdat niet duidelijk was of Palestina een staat was of niet.

VS en Israël: sancties
De Verenigde Staten en Israël zijn fel tegen erkenning van Palestina als staat en hebben zelfs met sancties gedreigd als de Algemene Vergadering Palestina erkent. Dat is mede vanwege het vooruitzicht dat het ICC ooit een arrestatiebevel uitvaardigt tegen premier Benjamin Netanyahu of een andere hoogwaardigheidsbekleder van de Joodse staat. Het ICJ, het hoogste juridische orgaan van de VN, stelde in 2004 al in een juridisch advies vast dat Israël de Geneefse Conventies schendt met het koloniseren van bezet gebied. Volgens het ICC-oprichtingsverdrag is dat een oorlogsmisdaad.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde een erkenning van Palestina als staat half november “ontijdig en onverstandig”. 

Trouw: Londen erkent Palestina op Haagse voorwaarden

Lees ook het opiniestuk van Dries van Agt: Israël zuiver defensief? Dat is fundamenteel onjuist

Geef een reactie

Laatste reacties (28)