32

Palmolie mag nog drie jaar worden gedumpt in de Noordzee

Palmolie had ooit een fijne connotatie, als passend in een vetvrij dieet. Tegenwoordig staat het woord vooral voor enorme ontbossing en eenzijdige bebouwing in gebieden rondom de evenaar. Inmiddels is het goedje zelfs zo ingeburgerd dat bedrijven restolie beginnen te dumpen. Nu is dit geen nieuw fenomeen in de landen waar het wordt gewonnen. Maar hoewel nu ook op stranden langs de Noordzee palmolieresten een verwoestende werking beginnen te krijgen, besluiten Britse instanties dat dumpen in de Noordzee nog minstens drie jaar door mag gaan. Dit meldt de Telegraph.

Hoewel palmolie een groener imago heeft, is het amper minder vervuilend dan fossiele olie. Het onttrekt zuurstof aan het water, het geeft vleugels van vogels een plakkend laagje en is giftig voor honden als die het op het strand aantreffen. Bij dumpincidenten die in kaart zijn gebracht door het European Maritime Safety Agency (EMSA) of lokale zusterorganisaties zijn geen acties ondernomen tegen de betrokken bedrijven. Onder de huidige internationale wetgeving is het toegestaan tot honderd liter water dat is vervuild met palmolie uit elke chemische tank aan boord te lozen in zee. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel: zodra de veiligheid van een schip in het gedrang komt, mag er meer worden gedumpt.

Nu staan er al maatregelen op de agenda om de restolie te dumpen in speciaal geprepareerde tanks. Dit moet vanaf 2021 ingaan, volgens plannen van de Internationale Maritieme Organisatie. Dit zou veel eerder kunnen, betoogt Paul Johnston, een onderzoeker aan de Universiteit van Exeter, in de Telegraph.

Cc-foto: Dave_S

Geef een reactie

Laatste reacties (32)