Laatste update 13:37
11

Panama Papers dwingen ABN-topman tot aftreden

Bert Meerstadt treedt met onmiddellijke ingang af als commissaris van ABN Amro nadat hij werd genoemd in de Panama Papers. De naam van de oud NS-topman prijkt als eerste aandeelhouder van een firma op de Maagdeneilanden die in 2001 werd opgericht door het Panamese Mossack Fonseca.

Abn Amro maakte gisteren al bekend dat Meerstadt in de loop van het jaar zou aftreden, maar dat voornemen zou niets te maken hebben met de Panama Papers, aldus een woordvoerder van de bank. Meerstadt claimt in een reactie aan Trouw van niets te weten en niet te kunnen achterhalen waarom hij als aandeelhouder wordt genoemd:

Ik snap er niets van. Ik kan het gewoon niet plaatsen. Ik word in verband gebracht met iets waar ik niets mee te maken heb. De woning op het adres dat in het aandeelhoudersregister wordt genoemd was in 2001 wel van mij, maar ik woonde daar toen niet. De woning was verhuurd. Ik woonde en werkte in Londen. Daarnaast sta ik in het bewuste document als Bert Meerstadt genoemd, terwijl ik Albertus Meerstadt heet. Dat is de naam die in mijn paspoort en in officiële documenten staat.

De Panama Papers schijnen ook nieuw licht op het belastingverdrag tussen Nederland en Panama, dat in strijd is met de door het vorige kabinet opgestelde ‘Fiscaal Verdragsbeleid’. Omdat Panama door de OESO als belastingparadijs wordt gezien mag Nederland daar volgens eigen afspraken in principe geen volledig verdrag mee hebben. Panama is een van de vier landen die weigert nieuwe OESO-richtlijnen voor internationale automatische uitwisseling tussen nationale belastingdiensten te volgen en werd daarom begin maart op een nieuwe zwarte lijst geplaatst. Ten tijde van het Nederlandse (volledige) belastingverdrag met Panama in 2010 was het land net van een eerdere zwarte OESO-lijst afgehaald.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) is het met de OESO eens dat Panama zich aan de internationale richtlijnen dient te conformeren en wil de druk op het land ‘in internationaal verband opvoeren’.

Cc-foto: Roy

 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)