8

Panama start onderzoek naar invasie VS

President Juan Carlos Valera wil duidelijkheid over het lot van de slachtoffers van de Amerikaanse invasie, nu 25 jaar geleden

Juan Carlos Varela, sinds mei van dit jaar president van Panama, heeft een officieel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de Amerikaanse invasie in het land, die precies 25 jaar geleden plaatsvond. Amerikaanse troepen ontvoerden toen generaal Manuel Antonio Noriega, die destijds de facto dictator was.

President Varela heeft een onderzoek naar de invasie gelast, zonder toestemming van de Verenigde Naties. Daarmee wil hij onder meer het aantal slachtoffers laten vaststellen, dat volgens organisaties van overlevenden en nabestaanden tussen de 500 en 5000 doden moet liggen.

De Amerikaanse invasie op 29 december 1989 werd door de Algemene Vergadering van de VN veroordeeld als ‘flagrante schending van het internationaal recht’. Noriega zit nog steeds vast. Hij werd achtereenvolgens in de VS, Frankrijk en Panama veroordeeld wegens drugshandel, witwassen, moord en schending van de mensenrechten.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)